keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kirívó eset nem volt

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kirívó eset nem volt

2006 május 02 - kedd
Kemény kampányidőszakot vészeltek át a zalaegerszegi választópolgárok, a korábbiaknál több munkát azonban az idei választások sem adtak a helyi választási iroda, illetve a választási bizottság munkatársainak. Dr. Kovács Gábor jegyző, a Zalaegerszegi Választási Iroda vezetője fogalmazott így, amikor arra kértük, összegezze a választások helyi történéseit, tapasztalatait.

– Az idei választási időszak sem különbözött esetünkben a korábbiaktól. Ezúttal 36 határozatot hozott a választási bizottság. Természetesen nem mind függött össze a választási kampánnyal, hiszen meg kellett történnie a jelöltek nyilvántartásba-vételének, vagy határozni kellett például a szavazólapok adattartalmáról. 22 esetben viszont kifogást bírált el a bizottság a kampány, illetve a kampánycsend megsértésére vonatkozóan – tudtuk meg dr. Kovács Gábortól. – Mint minden alkalommal, most is előfordult, hogy letépkedték, illetve megrongálták a szimpatizánsok egymás plakátjait. Több alkalommal kifogásolták a jelölőszervezetek a másik kampányszövegét, mondván, hogy megtéveszti az a választópolgárokat. Bizonyos esetekben helyet adott, másokban elutasította a kifogásokat a választási bizottság. Összehasonlítva a négy évvel ezelőtti kampánnyal, úgy vélem, ezúttal sem kellett kirívó esetekkel, vagy különösen nagy számú beadvánnyal foglalkoznia a Zalaegerszegi Választási Bizottságnak – összegez a választási iroda vezetője.

A választásoknak és vele együtt a kampánynak vége, van azonban még egy feladatuk a pártoknak! Nevezetesen, eltüntetni azt a temérdek plakátot és hirdetményt, melyek még ma is számos helyen díszítik a villanyoszlopokat, kapcsolószekrényeket, hirdetőtáblákat.

– Harminc napon belül el kell tűnniük a választási hirdetményeknek a városból – ismerteti a jogszabályt a jegyző. – A rendelet értelmében, annak kell eltávolítania a kisebb-nagyobb plakátokat, aki kihelyezte azokat, illetve ennek hiányában annak, aki érdekében elhelyezték a szóban forgó politikai hirdetést. Hogy pontosan mennyi hirdetmény került ki az utcákra, nem tudjuk, de beborítják az egész várost. A MAHÍR City Poszter valószínűleg maga gondoskodik arról, hogy új hirdetések váltsák fel hirdetőoszlopain a politikai célú plakátokat, inkább azokkal a hirdetményekkel lesz gond, amelyek nem a hivatalos hirdetőhelyeken olvashatók.

Dr. Kovács Gábortól megtudtuk, nem várnak a közterület-felügyelők a politikai plakátok eltávolításának ellenőrzésével május végéig. Néhány napon belül górcső alá veszik, miként állnak a pártok a ragaszok begyűjtésével. Amennyiben tapasztalataik kedvezőtlenek lesznek, felszólítják az illetékeseket kötelességük teljesítésére. A 30 napos határidő lejártával azonban akár szabálysértési eljárás is indítható azzal a jelölőszervezettel szemben, amelyik nem gondoskodott a választási plakátok leszedéséről. A szabálysértés 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ennek alkalmazására nem volt szükség sem a 2002-es, sem az azt megelőző választásokat követően, tette hozzá a jegyző. (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: