keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kisbolygót neveztek el Öveges Józsefről

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kisbolygót neveztek el Öveges Józsefről

2005 április 15 - péntek
A Nemzetközi Csillagászati Unió illetékes bizottsága a 67 308-as sorszámú kisbolygónak az Öveges nevet adta, Öveges József tiszteletére. A zalai születésű fizikus 1895-ben Pákán született és 1979-ben Budapesten hunyt el, sírja a zalaegerszegi temetőben található. Korának egyik legismertebb ismeretterjesztője volt és sok-sok fizikatanár professzora. Fizikai témájú ismeretterjesztő könyvei mind a mai napig kedvelt olvasmányok.

Az április 8.a óta hivatalosan is Öveges nevet viselő kisbolygót Sárneczky Krisztián és Kiss L. László fedezte fel a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének 60 centis nyílású Schmidt-távcsövével még 2000-ben. A kisbolygót sikerült néhány napig nyomon követni és felvételeket is készítettek róla. A kisbolygó pályája körülbelül 9,6 fokkal hajlik az ekliptika síkjához, excentricitása 0,098. Az „Öveges” a napot mintegy 5,2 év alatt kerüli meg.
Öveges Józsefről Budapesten középiskolát, Zalaegerszegen általános iskolát neveztek el. Ezen kívül a TIT viseli a kiváló tudós, ismeretterjesztő, paptanár nevét.

Tartalom megosztása: