keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kisfaludyra emlékeznek a zalai alkotók

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kisfaludyra emlékeznek a zalai alkotók

2005 június 07 - kedd
Egész júniusban várja a kiállítás és a komolyzene kedvelőit a Városi Hangverseny és Kiállítóterem. A nyár első hónapja bővelkedik a programokban, de utána sem vonul teljesen szabadságra a zsinagóga.

Dezsőné Kondor Anita igazgató elmondta, hogy június sűrű és sokszínű lesz a rendezvények szempontjából. Még látható a májusban nyílt japán papírsárkányok és pörgettyűk kiállítás. Június 9-én pedig Zalaegerszegre érkezik „Az első, a legrégebbi zsidó múzeum, Bécs 1895-1935” címet viselő nemzetközi vándorkiállítás anyaga. A tárlat megnyitása után sor kerül az Európa-Oázisokkal (Jelenetek és zenék egy tékozló útjairól) című műsorra is. Az igazgató elmondta, hogy évek óta jó kapcsolatot ápolnak a Bécsi Zsidó Múzeummal, így kerülhet most városunkba a látványos és szép anyag.

Június 3-án, pénteken a Városi Fúvószenekar koncertjére került sor, melynek érdekessége, hogy a bevételt a Pálóczi Horváth Ádám Zene- és Művészeti Iskola támogatására fordították. 6-án, hétfőn a Rákász Gergely orgonaművész – Varnus Xaver egykori tanítványa – interaktív hangversenyét láthatták az érdeklődők. Ez afféle látványkoncert volt, ahol a hangok mellet a képek is főszerephez jutottak. Mozart, Beethoven, Bernstein, Bach és Bartók művei mellé korabeli képeket, festményeket, fotókat vetítettek.

A színház kedvelői is igazi csemegét láthatnak június 11-én. Pozsgai Zsolt Jávor című egyszemélyes műve érkezik a hangversenyterem színpadára, mégpedig a Barátok közt sorozat sztárjának, Szőke Zoltánnak az interpretációjában. Az egyrészes színpadi játék Jávor Pál színész naplója alapján készült, és a bemutató része a hónap Holocaust megemlékezéseinek is.

Július 4-én pedig megnyílik a Zalai Tárlat, 31 megyei képzőművész részvételével. A kiállított művek egy téma köré, Kisfaludy Stróbl Zsigmond halálának évfordulójára szerveződnek. A már meglévő Zala Art katalógus művészeit kérték fel, hogy vegyenek részt a nívós kiállításon. Az eseményen díjátadásra is sor kerül: Zala megye díját, Zalaegerszeg város díját, és Nagykanizsa város díját vehetik majd át a kitűntetett alkotók. A tárlat gyakorlatilag egész nyáron látható, hiszen Dezsőné Kondor Anita elárulta, hogy csak részben megy nyári szünetre az intézmény. A turisták számára nyitva lesz a ház, mert sikerült a kollégákkal egy ügyeleti rendszert kidolgozni, így a zalai alkotók műveit is megtekinthetik egészen augusztus végéig a városba látogatók.

Tartalom megosztása: