keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kitüntetéseket adtak át a város napján

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kitüntetéseket adtak át a város napján

2005 május 15 - vasárnap
A Mária Magdolna Plébániatemplomban közös imával kezdődött a május 13-i város napi program. Ezt követően, a hagyományoknak megfelelően az önkormányzat vezetői a testvérvárosi delegáció tagjaival megkoszorúzták Zalaegerszeg első polgármesterének, Kovács Károlynak a szobrát.

A város dísztermében megtartott ünnepi közgyűlésen dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntő szavai és az ünnepi műsor után Foki Ibolya, a levéltár munkatársa emlékezett a rendezett tanácsú várossá válás folyamatára. Zalaegerszeget 120 évvel ezelőtt nyilvánították nagyközségből rendezett tanácsú várossá. 1885. május 13-a fontos várostörténeti esemény, ekkor került ugyanis ki Zalaegerszeg a közvetlen szolgabírói fennhatóság alól és ekkor választották meg a város első polgármesterét, Kovács Károly fiatal ügyvédet, aki már régóta ismert közéleti szereplő volt. A rendezett tanácsú várossá nyilvánítással sokkal szabadabban érvényesíthette érdekeit Zalaegerszeg és hatékonyabb lépéseket tehetett a fejlődése érdekében. Ezeknek az évtizedeknek a legfontosabb eseményeit és szereplőit mutatta be a levéltár kutatója.

A város polgármestere ünnepi beszédében a szülőföld szeretetéről szólt és felidézte azokat a történelmi személyiségeket, akik kötődtek Zalaegerszeghez és segítették is a település fejlődését. Az önkormányzat jelenlegi munkájára, feladataira szintén kitért és hangsúlyozta:
– Az itt élők teszik a dolgukat, összefognak, örülnek, ha látják munkájuk gyümölcsét. Amíg ilyen emberek lakják a várost, bátran nézhetünk a jövőbe.
Köszöntötte az ünnepi közgyűlést Zenica polgármestere és Herszon város első alpolgármestere, majd a kitüntetések átadására került sor. Zalaegerszeg Város Díszpolgára kitüntető címet kapott dr. Hóbor Erzsébet, a Zala Megyei Közigazgatási Hivatal nyugalmazott vezetője. Dr. Gyimesi Endre meleg szavakkal méltatta őszinte, nyílt személyiségét, segítőkész magatartását. Mint a polgármester fogalmazott, 1964-ben került sor első alkalommal díszpolgári kitüntető cím átadására, akkor dr. Pais Dezső nyelvész professzor vehette át a díjat. Azóta sok jeles férfiú kapta meg ezt a rangos elismerést, most első alkalommal köszönthetnek hölgyet díszpolgárként. Dr. Hóbor Erzsébet megköszönve a díjjal járó összeget, azt a színház előtt felállítandó óraszerkezet kivitelezéséhez ajánlott fel.

Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet vehetett át Bogár Imre, a Páterdombi Szakiskola igazgatója és dr. Tóth László nyugalmazott címzetes főjegyző. Mindkettőjük több évtizedes, magas szakmai színvonalon és nagy hozzáértéssel végzett munkáját emelte ki a város polgármestere.

Az ünnepi közgyűlésen dr. Kovács Gábor jegyző szakmai tanácsadói címet adományozott Árr Istvánné gyámügyi szakreferensnek, címzetes vezető főtanácsosi címet kapott dr. Székely Gabriella jogi szakreferens és Kámán István, a műszaki osztály csoportvezetője. Címzetes főmunkatársi címet vett át dr. Királyné Herczeg Ida adóügyi referens.

Tartalom megosztása: