keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kitüntetnék a pedagógusokat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kitüntetnék a pedagógusokat

2005 május 10 - kedd
Az egerszegi közgyűlés oktatási bizottsága Közoktatásért Nívódíj kitüntetés létrehozását javasolta a testület legutóbbi ülésén. Horváth László (MSZP), a bizottság elnöke hangsúlyozta: a város jelenleg élő kitüntetései mind hosszú távúak, a város életének jelentős szakaszában kifejtett tevékenységet feltételez.

Kitüntetési kezdeményezésük nem egy életpálya lezárását ismerné el, hanem ösztönzőleg hatna a rendszerben működő, közoktatási munkát végző pedagógusokra. Évente összesen három ilyen jellegű kitüntetés lenne adományozható, melyben pedagógusok, tanárok, tanítók, óvónők, intézmények munkáját ismernék el.

A több mint egyórás vitában Kugler László (független)  arról beszélt, nem szerencsés, ha tovább növelik az elismerések számát. Elfogadja, hogy több elismerési formára van szükség, de ezeket véleménye szerint bizottsági szinten kellene kezelni. Azt sem tartaná jónak, ha szakkitüntetések keverednének városi szintű kitüntetésekkel. Tombi Lajos (MDF) szerint jól bevált az eddigi elismerési szisztéma. A városban minden ágazatban tisztességesen, becsületesen dolgoznak emberek, egyet kiemelni nem szabad. Ha szakmai díjrendszert dolgoz ki az önkormányzat, akkor legyenek műszaki, egészségügyi díjak is. Ezt elfogadhatónak tartaná, de véleménye szerint érdemesebb lenne néhány hónap múlva visszatérni a témára. Kiss Ferenc (MSZP) úgy vélte, az élet kikényszerítette, hogy szakmai elismeréseket is adjon az önkormányzat. Az oktatási bizottság kezdeményezését tovább kellene gondolni, és lehetőséget adni a többi ágazatnak is. Szerinte át kell gondolni a Zalaegerszegért Díj szerepét és az egész kiadási mechanizmusát. Devecserné Óvári Ibolya (MSZP) is pártolta a javaslatot. Mint fogalmazott, célszerű lenne felülvizsgálni az egész kitüntetési rendeletet és összeegyeztetni az újonnan jövő szakmai igényekkel.

Szabó Katalin (MSZP) úgy vélte, ha a közgyűlés elfogadja és megszavazza a Zalaegerszeg Közoktatásáért Nívódíjat, az nem a jelenlegi rendelet fellazítása lenne, hanem egy gesztus az ágazat felé.
Dr. Gyimesi Endre polgármester furcsállta, hogy néhányan a kitüntetési rendelet átfogó felülvizsgálatát javasolták. Mint fogalmazott, öt hónappal ezelőtt történt módosítás, teljes konszenzussal. Akkor a szakmai nívódíj kérdése fel sem merült. Azt is megemlítette, hogy az elmúlt 12 év díjazottjai között magasan felülreprezentált az oktatási ágazat. Az elismeréseket megérdemlik a pedagógusok, ugyanakkor a polgármester nem híve annak, hogy egyenként jelentsék be a szakágazatok az igényeiket kitűntetés alapítására.
A közgyűlés végül nem módosította a rendeletet, egyelőre nem lesz nívódíj. Ugyanakkor a második félévben ismét napirendre tűzik a képviselők e témát.

Tartalom megosztása: