keresés a weboldalon

Klasszikusok és kortársak a színen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Klasszikusok és kortársak a színen

2009 augusztus 26 - szerda
Öt nagy előadással, két kamaradarabbal és két gyermekszínházi produkcióval várja a közönséget ősztől a Hevesi Sándor Színház. Az évadnyitó társulati ülésen Szabó József megbízott igazgató mindenekelőtt beszámolt a nyáron végzett felújítási munkákról.

Megszépültek az öltőzők, a folyosók padlózata új linóleumot kapott, a színpadot lecsiszolták, s kialakításra került egy hangfelvételi ministúdió is. A társulathoz továbbá két új tag is érkezett: Misurák Tünde frissen végzett színművész, és Kanda Pál színművész, aki korábban már dolgozott a színháznál.

Ami a 2009/2010-es bemutatókat illeti, Szabó Magda Szigetkék című mesejátékával indul az őszi szezon a gyermekszínházban, melyet Farkas Ignác rendez (a művészt 50. születésnapja alkalmából köszöntötték a társulati ülésen). Az évadnyitó előadás Lionel Bart Oliver! című musicalja lesz, melyet Krámer György visz színre.

Az év végéig még egy bohózatot és egy komédiát is láthatnak a nézők. Feydeau A hülyéje című művét Tasnádi Csaba, Gogol Revizorját pedig Bagó Bertalan rendezi majd. 2010-ben Kacsóh Pongrác János Vitéz című daljátékát Tóth András állítja színpadra, Gábor-Tasnádi kulissza komédiáját, az Othello Gyulaházánt pedig Telihay Péter rendezi.

A gyermekszínházban az évad második felében Molnár Ferenc Pál utcai fiúk színjátéka kerül műsorra. Hosszú szünet után ismét lesz előadás a Keresztury Dezső ÁMK színháztermében is. A társulat két kamaradarabbal készül: Bereményi Géza – Kovács Krisztina Apacsok című színpadi játékát Bereményi Géza rendezi; Füst Milán Boldogtalanok című drámáját pedig Koltai M. Gábor.

A megbízott igazgató elmondta, hogy olyan műsort igyekeztek összeállítani, ami garancia az eddigi nézőszám megtartására, sőt bővítésére. Az új színházi törvény szerint ugyanis a teátrumok a nézőszám alapján részesülnek az állami normatívából. Emiatt a Hevesi-színház idén nem emel jegy- és bérletárat, még az áfa-változások ellenére sem.

A társulati ülésen felszólat Bagó Bertalan művészeti vezető is, aki szerint a színház az egyetlen hely, ahol még őszintén lehet egymás szemébe nézni. A rendező szerint ez egy jó és sikeres évad lesz, de csak akkor, ha összefognak.

Dr. Gyimesi Endre polgármester a társulatot és az új évadot köszöntve elmondta: bár válságos időket élünk, a városi- és a megyei önkormányzat biztosítja a színház működéséhez szükséges feltételeket. Olyan közönségnek kell idén játszani, akik tele vannak feszültséggel, gonddal így a szórakoztatást és a katarzist a színház tudja csak biztosítani. Ez szép, de nem könnyű feladat. A jó előadás viszont erőt, önbizalmat ad.

Külön öröm, hogy magyar klasszikusok és kortárs szerzők darabjai is színre kerülnek, ápolva, őrizve a nyelvi kultúrát. A polgármester kitért rá, hogy ebben az évben sor kerül az új színházigazgató megválasztására is. A pályázatot hamarosan kiírják, várhatóan december második felében születik döntés. Januártól vagy február elejétől pedig már az új direktor határozhatja meg a teátrum további arculatát.

* * *

Évadnyitó ülést tartott a Griff Bábszínház is. Horváth Károly igazgató szerint kemény év vár a társulatra, bár öröm, hogy a költségvetésük a tavalyival ellentétben stabil. A Griff is két új tagot köszönthet: Benkő Zsuzsanna és Balázs László személyében.

Az évad szeptember 18-án indul Lőrincz Zsuzsa Badzika című mesejátékával, melyet a szerző rendez. Októberben Benedek Elek székely mesemondó és gyűjtő világába vezeti el a gyerekeket a Titkos álom. Tömöry Péter saját mesegyűjteményét állítja az egerszegi bábszínház színpadára. Október 31-én a Bagossy László A sötétben látó tündér című meséjével folytatódik az előadások sora. A bábjátékot Pénzes Csaba rendezi.

Karácsonyra készülve idén is betlehemi játékkal készülnek: a Betlehem – Angyaljátékot Nagy Kopeczky Kálmán rendezi. 2010-ben Bálint Ágnes Egy egér naplója című meséjét állítja színpadra Lénárt András, ezt pedig a 2005-ös év legjobb gyermekkönyvének – a Nefelének – színpadi adaptációja követi. Scheer Katalin meséjéből készült bábelőadást Árkosi Árpád rendezi majd.

A Griff gondolt a felnőtt nézőkre is, Parti Nagy Lajos Ibusár című műve kerül színre a jövő év első felében. A darabot több hazai színház is játssza, ám bábelőadás még nem készült belőle. Az írónak így egy régi álma teljesül. Az igazgató beszámolt a bábszínház nyári erdélyi turnéjáról is, ahol több mint 3000 néző előtt játszottak, s hatalmas sikert arattak.

A bábelőadások mellett ősztől folytatódik minden hónap első szombatján a mesematiné, s továbbra is lesz meseszalon, ahol több neves közéleti szereplő, művész mondja majd kedvenc meséjét. Szeptember 13-án pedig csatlakoznak a magyar dal napjához, válogatva az előző évadok sikeres előadásainak dalaiból.

(Zala-Lap, – pet -)

Tartalom megosztása: