keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kölcsey múzsája a gimnázium udvarán

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kölcsey múzsája a gimnázium udvarán

2005 március 14 - hétfő
Az 50 éves jubileumát ünneplő Kölcsey Ferenc Gimnázium udvarán került felavatásra Farkas Ferenc szobrászművész „Kölcsey múzsája” című alkotása, mellyel az iskola a névadó költő előtt kíván tisztelegni.

Tarjánné dr. Szabó Zsuzsanna igazgató az ünnepségen elmondta a szoborral az intézmény az eddigiektől eltérő jelképpel és szimbólummal kíván fejet hajtani Kölcsey nagysága előtt. Az iskola munkatársai, és a diákok egyaránt remélik, hogy a mű nemcsak a gimnázium értékeit gazdagítja, hanem a város új színfoltja is lesz.

Dr. Kostyál László művészettörténész Farkas Ferenc eddigi munkásságát méltatta. Mint utalt rá, a szobrászművészt a reneszánsz és klasszikus figurafelfogás jellemzi, ám a belső késztetés mégis eltér mindezektől. Míg a reneszánsz a harsogó életigenléséről híres, addig Farkas Ferenc szobrai inkább melankolikusak, belső bölcsesség árad belőlük. Kölcsey múzsája már a 25. köztéri alkotása művésznek. Kostyál szerint Farkas Ferenc azért ilyen népszerű, mert portréi, megformált történelmi vagy irodalmi figurái többek, mint puszta dokumentációk. Élet és lélek van a szobrokban, s az alakok úgy élnek, ahogy azt az alkotó látja.

Dr. Gyimesi Endre polgármester mint mondta, Zalaegerszeg mindig büszke volt arra, hogy a hasonló nagyságú városok közül messze nekünk van a legtöbb köztéri alkotásunk. Különösen örömteli, hogy a legújabb egy oktatási intézmény udvarára kerül, hiszen fontos, hogy a következő generációk esztétikus környezetben, a művészet ereje által nevelkedjenek.
A szobor leleplezését követően az iskola nemrégiben felavatott Vajda Lajos Galériájában Farkas Ferenc szobraiból, plasztikáiból nyílt tárlat.

Tartalom megosztása: