keresés a weboldalon

Költészet napi névadó a Keresztury ÁMK-ban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Költészet napi névadó a Keresztury ÁMK-ban

2008 április 13 - vasárnap
A költészet napját, József Attila születésének évfordulóját, egész napos irodalmi programmal ünnepelték a zalaegerszegi Keresztury Általános Művelődési Központban. Az intézmény ezen a napon vette fel hivatalosan a zalai születésű, a XX. – i magyar szellemi élet kiemelkedő alakjának a nevét.

Nyitányként Dezsőné Kondor Anita, az ÁMK igazgatója és Gyutai Csaba alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, a helybéli költőket, művészeket, az intézmény és társintézmények egykori és jelenlegi munkatársait, valamint a Zrínyi gimnázium diákjait, a költészet barátait, Keresztury Dezső tisztelőit. Az alpolgármester a megye irodalmi éltét idézte fel a felvilágosodás koráig visszanyúlva. A történelmi nehézségek mellett beszélt a művészeti és szellemi életében jeles személyekről, kiemelten Keresztury Dezső életútjáról.

 

A költő munkásságát, néhány művének bemutatásával Vitai Ildikó és Sinkovits Vitai András irodalmi műsora idézte fel, József Attila, Nagy László és Babits Mihály megzenésített versei közé ékelve. Ezt követően a jelenlévők kötetlen beszélgetés formájában emlékeztek a névadóról, majd közösen megkoszorúzták Keresztury mellszobrát.

 

Az ebéd sem volt hagyományos e napon. Az ÁMK – ban lévő étteremben költészetnapi menü kínálattal várták az ünneplőket. Mint azt a séf, érdeklődésünkre elmondta, voltak az étkek között közismertek, mint például a Jókai bableves, másokat a könyvtárosok gyűjtőmunkájának köszönhetően tudták csak elkészíteni, így József Attila egyik kedvenc ételét is (ez utóbbinak volt a legnagyobb keletje). Az asztalokon elhelyezett alkalmi étlapon József Attila humoros menükínálata is szerepelt, így ünnepi olvasnivalóban még a tálalásra várva sem volt hiány.

Délután is nívós programok várták az érdeklődőket. A galériában Miklosovits László grafikus, a könyvtárban a városi diákok versillusztrációból álló kiállítás nyílt. A színházteremben Pápes Éva és Molnár Gábor kötetbemutatójára került sor Péntek Imre József Attila díjas költő, a Pannon Tükör főszerkesztője közreműködésével.

A napot az Énekmondó Együttes lemezbemutatója zárta. A Pannon szó – szedet című CD – n zalai költők 19 megzenésített verse hallható. Az egyik felhangzó mű, az Aranykor szerzőjét, Tóth Imrét kérdeztük a költők mai helyzetéről.

– Mint az elmúlt évszázadokban, a mai költők sorsa is elég nehéz, különösen vidéken. A költészet lenne az első dolog, amivel szeretnék foglalkozni, de korlátozottak a lehetőségek. Folyóiratokban lehet publikálni, kötetet, legalábbis országos kiadásút, amire inkább felfigyelnek az olvasók nehéz megjelentetni. A helyi kiadás megvalósíthatóbb, de szűkebb réteghez jut el. Nekem 2004 – ben jelent meg a Pannon Tükör Könyvek sorozatban egy válogatásom, Nostradamus menyegzője címmel és már elkészült a második kötetem is, csak a kiadatás lassú folyamat.

– Mennyire érinti meg, befolyásolja az írókat az olvasók visszajelzése, egyáltalán eljut önhöz ilyen?
– A baráti, ismerősi és szakmai kör véleményét visszahallom, de nagyon érdekelne a tágabb olvasótábor vélekedése is. Egyszer odajött hozzám egy olvasó, aki azt mondta, olvasta a könyvem és nagyon tetszett neki. Ez esett a legjobban. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: