keresés a weboldalon

Koncert ajándékba

Zalaegerszeg címer
Hírek

Koncert ajándékba

2007 október 12 - péntek
A németországi Marlból évente egyszer egészen biztosan érkezik turistacsoport néhány napra Zalaegerszegre. A kapcsolat, a barátság a két város között rendkívül jó, különösen azóta, amióta testvérvárosként is szerveznek programokat egymásnak. A közelmúltban marli polgárok egy ötven fős csoportja látogatott Zalaegerszegre, és a német város ajándékaként a magyarországi forradalmak emlékére az Ágoston Formáció vonósnégyes koncerttel kedveskedett az itt élőknek. A különleges ajándék összefügg azzal, hogy Essen (és vonzáskörzete) készül a 2010-es „Kultúra Fővárosa” programsorozatra, és ennek egyik darabját hozták el a zalai megyeszékhelyre. A vonósnégyes tagjai közül Ágoston András (Marl) Liszt díjas hegedűművész, Miklós Dienes András brácsaművész, Botvay Károly csellóművész és Rónaszéki Tamás hegedűművész.

A koncert előtt a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a németországi szervezőkkel a két város közti barátságról beszélgettünk. Margaret Ehrke tizenegyedik alkalommal kísért csoportot, többségük a Marl-Zalaegerszeg Egyesület tagja, de érkeztek egyéb hagyományőrző egyesületekből is.

– 1999-ben határoztuk el, hogy keresünk Magyarországon testvérvárost, már csak azért is, mert kiváló magyar zenészek vándoroltak ki hozzánk ’56-ban, és mi szívesen fogadtuk őket. Miért pont Zalaegerszeg? Egyesületünk elnökének kapcsolata volt a zalaegerszegi Szent Család Óvodával, többen ismerték a zalai várost, ezért esett Egerszegre a választás. Minden évben, általában ősszel utazunk Magyarországra, és látogatunk el Zalaegerszegre – mondja Margaret Ehrke.

Ágoston Andrásné a koncert szervezésében segített, és emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt Hubert Schulte Kemper (Magyarország tiszteletbeli konzulja) alapította azt a fesztivált, amely rengeteg koncertet szervez, nem csak Németországban, hanem egész Európában.

– A Ruhr-vidéki Európai Klasszikus Zenei Fesztivál keretében lép fel az Ágoston Formáció is, a vonósnégyes Zalaegerszeg után Pécsen és még több városban fog koncertet adni – mondja. Aztán sorolják, merre utaznak tovább a következő napokban. Úti céljuk között szerepel Pécs, Siklós Villány, a Balaton környéke, Budapest és a Duna-kanyar.

Wilfried Gross Marl város politikai vezetésének és a kulturális bizottságnak az üdvözletét hozta Zalaegerszegre. – Többször jártam már az önök városában. A csoport nevében mondhatom, igazán látható fejlődésen megy keresztül Zalaegerszeg.

Különösen tetszik a Mindszenty tér, a templom környéke, az esti világítás. Amin esetleg a jövőben változtatni lehetne, az a szállodák környéki közlekedés. Autóbusszal bizony nagyon nehéz… – mondja.

– Nekem nagyon tetszik, hogy a templom környékét, a teret elzárták a közlekedés elől. Csodálatos lett a Szentháromság-szobor. Évről évre szebb a város, és igényesebb – csatlakozik társához Margaret Ehrke.

S hogy mi vonzza őt Magyarországra, és Zalaegerszegre? Azt mondja, hogy az emberek és a fények. Valahogy világosabbak, tisztábbak a nappalok, másképpen esnek a fények. – Szerintem az egész Kárpát-medencének sajátos kisugárzása van – teszi hozzá. (Zala-Lap Kft., P. P.)

Tartalom megosztása: