keresés a weboldalon

Konferencia a biztonságról (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Konferencia a biztonságról (Videó)

2021 május 20 - csütörtök
Kiáll továbbra is álláspontja mellett Magyarország, miszerint egymás tiszteletén alapuló együttműködésre, és Európát erősítő versenyre van szükség az Unión belül. Minderről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára beszélt azon a zalaegerszegi konferencián, amely korunk legnagyobb kihívásai közül ma a biztonságpolitika és a migráció kérdésével foglalkozott.

Föderáció vagy konföderáció? Ez a két irányzat feszül egymásnak az Európai Unión belül – fogalmazott az államtitkár. Mint kiemelte, a szuverenista elképzelés helyességét bizonyítják Brüsszel elhibázott és elhúzódó döntései a koronavírus járvány, a migráció és a gazdasági válság kezelését illetően.

Menczer Tamás – államtitkár, Külgazdasági és Külügyminisztérium:

Menczer Tamás hangsúlyozta: a brüsszeli hozzáállás a lélegeztetőgépek, majd a vakcinák beszerzésénél is megbukott. Most az utazás feltételéül szabott uniós igazolványokkal késnek.

Szabó István honvédelmi államtitkár előadásában a biztonság és a migráció kérdését boncolgatta. Rámutatott: hazánkat is sokként érte 2015-ben az illegális migráció, mostanra azonban – a kerítések megépítésével – sikerült létrehozni a leghatékonyabban védhető külső schengeni határt.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, hogy az Európai Egyesült Államok létrehozása elképzelhetetlen.

Nógrádi György – biztonsági szakértő:

A szakértő hozzátette: míg korábban az EU-n belül minden a pénzről szólt, most az ideológiák kerültek előtérbe. Ezek mentén jóval nehezebb az egyetértés és megegyezés.

F.M./B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: