keresés a weboldalon

Könyvtárhasználati vetélkedő

Zalaegerszeg címer
Hírek

Könyvtárhasználati vetélkedő

2010 március 25 - csütörtök
Közel két évtizede rendez a József Attila könyvtár a városi középiskolások számára könyv- és könyvtárhasználati vetélkedőt. Az idén 12 csapat bújta a katalógusokat, böngészett az interneten, állított össze bibliográfiát, búvárkodott a szak- és szépirodalomban, fejtette a keresztrejtvényt.

– Annak ellenére, hogy nem felmenő rendszerű a verseny, nem jár érte beszámítható pont, nagyon lelkesek a résztvevő diákok, akik amúgy azt a korosztályt képviselik, amelyik kezd kimaradozni a könyvtárból. És külön öröm, hogy sok fiú résztvevő is akad a négyfős csapatokban – mondta Kereki Judit, az intézmény igazgatóhelyettese, a zsűri elnöke. Szintén a zsűri tagja volt Madarász Lászlóné nyugdíjas könyvtáros, aki a verseny ötletgazdája volt 18 évvel ezelőtt.

Ő korábbi munkahelyén, Salgótarjánban is meghonosította ezt a vetélkedőt. – Könyvtárhasználati órákat tartottam egykor és akkor jöttem rá, milyen fontos dolog, hogy a diákok okosan tudják használni a könyvtárat és a könyveket. Ne csak a betűrendes lexikonokban tudjanak tájékozódni, hanem a kézikönyvekben, a szak – és szépirodalomban is. És évek óta jönnek a csapatok, a részvételt a helyszűke miatt kell korlátozni.

A könyvtárosok presztízst csinálnak a vetélkedőből, a diákoknak a megszerezett ismeretek jó előkészületet jelentenek a továbbtanulás során. Ez utóbbi véleményt erősítették meg a jelenlévő könyvtáros tanárok is, hozzátéve nem könnyű a versenyre való felkészülés, és sajnálatos, hogy az iskolai oktatásban minimális lehetőség van a könyv és könyvtárhasználat megtanítására, mely a sikeres érettségit is nagyban segítené.

Eredmények: 1. Zrínyi-gimnázium I. csapat, 2. Széchenyi-szakközépiskola, 3. Zrínyi-gimnázium II. csapat.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: