keresés a weboldalon

Koradélutáni komolyzene

Zalaegerszeg címer
Hírek

Koradélutáni komolyzene

2010 március 02 - kedd
Nem szokványos hétfővel indult a március az Apáczai ÁMK-ban. Ritka jelenség, hogy a hatodik óráról kifelé jövet zongora, hegedű és férfiének hangjai lebegjenek a folyosón. Megállt az is néhány pillanatra, aki nem kifejezetten az intézmény nézőterére sietett, hogy a Pálóczi Horváth Ádám zeneiskola fiatal tanárjainak koncertjét meghallgassa.

A komolyzenéhez kevésbé szokott füleknek furcsa az ilyen élmény. Távol van már az az évszázad, amikor Schumann, a romantikus zene képviselője megkomponálta A költő szereleme című zongorakíséretes énekművet. A mai fiatalok valószínűleg más hangzásvilágot választanak akár az öröm, akár a fájdalom a jussuk eme téren.

A délutánon felcsendültek hazai kompozíciók is Kodály és Bartók műveiből. Az előbbi nemcsak népdalokat, hanem verseket is megzenésített. Így Ady: Ádám hol vagy? című költeményét, melyet Pánczél Kristóf énektanár közvetített, Tóth László zongoratanár kíséretében. Vendég előadó volt az ifjúság képviseletében Kelemen Alíz, aki hegedűn szólaltatta meg Bartók olykor disszonáns akkordjait.

Végül, amelyre talán a leginkább fogékony volt a közönség, Takács Ferenc, aki az ütősöket tanítja a zeneiskolában, marimba (dallamjátszó ütőhangszer) kínálta zenei élményekből adott ízelítőt. Majd legördült a függöny a diákpódiumon, melynek utolsó felvonását néhány hét múlva a versek adják majd.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: