keresés a weboldalon

Környezetbarát épületet avattak a zalai megyeszékhelyen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Környezetbarát épületet avattak a zalai megyeszékhelyen (Videó)

2015 március 19 - csütörtök
Zéró energiafelhasználású épületet adtak át csütörtökön Zalaegerszegen. Ez azt jelenti, hogy a létesítmény energiaellátását teljes mértékben megújuló forrásokból fedezik. Ily módon az áramellátást, a fűtést és a hűtést nyáron napkollektorok és hőszivattyúk használatával biztosítják. A beruházást közel 50 millió forintból, az Európai Unió támogatásával valósították meg.

Ez az épület ránézésre pont úgy néz ki, mint bármelyik más újépítésű ház. Kivitelezésében és energiahatékonyságában azonban eltér a megszokottól. A 120 négyzetméteres létesítmény minden szeglete környezetbarát – hangsúlyozta Kasza Sándor, a Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Emellett egyedülálló az épület szigetelése és égtáji elrendezése is. A létesítmény bemutatóteremként és szolgáltató központként üzemel a jövőben. A beruházás beleillik Zalaegerszeg ökováros projektjébe – erről Balaicz Zoltán, városunk polgármestere szólt.

Az épület ünnepélyes átadása után a résztvevők előadásokat hallhattak a megújuló energiaforrásokról. Az energiahatékonyságról Alföldy-Boruss Márk tájékoztatta az érdeklődőket. A Nemzetgazdasági Minisztérium energiahatékonysági osztályvezetője kiemelte: 2012 óta új irányelv lépett életbe Magyarországon.

A szakember hangsúlyozta még: 2018-tól kizárólag ilyen épületek létesülhetnek hazánkban. Ez azt jelenti, hogy az energiafogyasztás 25 százalékát megújuló forrásokból kell előállítani.

M.Zs./B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: