keresés a weboldalon

Környezetvédelmi világnap – Zalaegerszeg, az ökováros (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Környezetvédelmi világnap – Zalaegerszeg, az ökováros (Videó)

2012 június 05 - kedd
Június 5. a Környezetvédelmi Világnap – negyven évvel ezelőtt az ENSZ 1972. június 5-i környezetvédelmi világkonferenciáján döntöttek erről. A világnap legfontosabb célja, hogy felébressze az emberekben a morális érzéket, a felelősségtudatot a környezet megóvása iránt.

Globális felmelegedés, klímaváltozás, harc az ivóvízért, brutális és folyamatos környezetszennyezés. Szinte nincs nap, hogy médiában, tudományos tanácskozásokon vagy akár baráti beszélgetéseken ne kerülne szóba. És bár mindez a Föld valamennyi lakosát – sőt bolygónk jövőjét – érinti, a világméretű probléma megoldására máig nincs világméretű összefogás. Egyelőre az egyes emberek, a civil szervezetek, kisebb-nagyobb közösségek tehetnek valamit a visszafordíthatatlannak tűnő folyamatok megállításáért. Akár városok is, mint például Zalaegerszeg – amely ökovárosi rangra törekszik.

Doszpoth Attila alpolgármester a zalaegerszeg.hu-nak elmondta: ennek érdekében vitték végig a szennyvízhálózat és a szennyvízkezelés korszerűsítését, ennek érdekében fektettek százmilliókat a korszerű hulladékkezelés megoldására és ezt a célt szolgálják a már folyamatban lévő és tervezett beruházások. Ezek közé tartozik, hogy a Zalavíz Zrt. szennyvíztisztító telepén keletkező szennyvíziszapból biogázt állítanak elő; a vízmű 12 furgonja már biogázzal üzemel, és az a cél, hogy minél több önkormányzati cég járművei közlekedjenek alternatív üzemanyaggal. A Zala Volán rövidesen forgalomba állítja első – biometánnal üzemelő – autóbuszát. A város tervezi egy bioerőmű megépítését is, a megvalósíthatósági tervek elkészültek, most a pályázati lehetőségeket keresik.

Végül csak két ijesztő adat: a világ széndioxid-kibocsátása 2012-re elérte a 31,6 gigatonnát – ez a gáz felelős az üvegházhatásért; és csak Magyarországon évente 114 millió tonna hulladék keletkezik. A környezetvédelmi világnap arra hívja föl a figyelmet, hogy Földünk, a kék bolygó „zöld” – vagyis egészséges – legyen, és az űrben keringő szeméttelep.

yr/B.P.

Tartalom megosztása: