keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Korszerűsödik az élelmiszer biztonság (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Korszerűsödik az élelmiszer biztonság (Videó)

2011 március 08 - kedd
Az élelmiszer biztonsági rendszer korszerűsítésének jegyében tartottak pénteken rendezvényt a Páterdombi Szakképző Oktatási Kabinetében. A Zala megyei Kereskedelmi és Iparkamara programján többek között előadást tartott Dr. Kardeván Endre a Vidékfejlesztési Minisztérium Államtitkára is. Az előadások mellett ínycsiklandó ételek várták a résztvevőket.

Nemeskövi Dénes kétszeres szakács olimpiai bajnok szerint a vadhúsokat erdei gombákkal érdemes tálalni. A mesterszakács elsősorban a pástétomokra hívta fel a figyelmet, aminek úgy véli nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítani a magyar gasztronómiában. A pástétomok mellett a jól ismert magyar sajtok szalámik és kolbászok is központi szerepet töltöttek be a találkozón. A Vidék Fejlesztési minisztérium olyan törvények megalkotásán dolgozik, amelyekkel többek között támogatnák a hazai termékeket is. A hungarikum védjegy megalkotásával pedig minőségi garanciát nyújtanának a fogyasztóknak. – A lényeg az lenne, hogy a hungarikumokat védjeggyel lehetne ellátni, hogy az, az utókor számára is megmaradjon- nyilatkozta Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Az érvényben lévő élelmiszer-biztonsági rendszer elavult, sok esetben bonyolult és felesleges adminisztrációt ró a vendéglátókra. A kisebb vállalkozásoknál például elegendő lenne a helyes higiéniai gyakorlat betartása és az önellenőrzés, hangzott el a fórumon. A hungarikumok védjegyes ellátása mellet a Vidékfejlesztési Minisztérium egyebek mellett rendeletet fog hozni a gombák gyűjtéséről és fogyaszthatóságáról is. Mindez szilárd alapot jelentik majd az egyelőre bonyolult és nehezen átlátható élelmiszer biztonsági rendszerben.

 – A HACCP rendszer nem betartható, ezért szeretnénk átdolgozni, úgy hogy betartható kivitelezhető legyen- mondta Takács Pál, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

A hungarikumok védjegyes ellátása mellet a Vidékfejlesztési Minisztérium többek között rendeletet fog hozni a gombák gyűjtéséről és fogyaszthatóságáról is.

DZsu/E.K.

Tartalom megosztása: