keresés a weboldalon

Kossuth Lajosra emlékeztek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kossuth Lajosra emlékeztek

2004 szeptember 26 - vasárnap
A 202 évvel ezelőtt született, és 110 éve meghalt Kossuth Lajosra emlékeztek társadalmi szervezetek képviselői Zalaegerszegen. A Kossuth-mellszobornál rendezett ünnepségen elsőként Verrasztó Sándor evangélikus lelkész szólt a forradalmár, kormányzó és pénzügyminiszter életútjáról, szellemi nagyságáról. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy csak az képes új utakat keresni, aki jól ismeri a múltat. Kossuth Lajos is arra tanít bennünket, hogy a szabadságba vezető úton az első lépés, a múlt megbecsülése.

– Kossuth nagyon is tisztában volt azzal, hogy a lehetetlenre vállalkozott, hogy a hatalmat ellenséggé fogja tenni. De nem törődött ezzel, elindult a járatlan ösvényen – fogalmazott Simon Dezső, a Magyarok Világszövetsége zalai elnöke, majd így folytatta. – A keresztény értékrend, a keresztény szellemiség alapján nemzetben gondolkodott. Ismert szabadelvű politikus volt, de ugyanakkor reál, szociális és konzervatív politikus is… Mindvégig bízott az igazságban, bízott a nemzetek szabad önrendelkezési jogában.
Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke ünnepi beszédét azzal kezdte: nehéz ma olyan ősökről jövőbe mutató képet formálni, akik a magyar állam függetlenségét tűzték zászlajukra.
Az uniós csatlakozás révén nemzeti egységünkön esett csorbát némiképp helyrehozhatja a kettős állampolgárságról döntő népszavazás, véli a Magyarok Világszövetségének elnöke. Éppen ezért arra kért mindenkit, vegyen részt a közelgő népszavazáson.
Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el a résztvevők Kossuth Lajos mellszobrának talapzatán.

Tartalom megosztása: