keresés a weboldalon

Köszönik, jól vannak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Köszönik, jól vannak

2007 október 08 - hétfő
Fennállásának huszonötödik esztendejét tölti idén az Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium ének-zenei tagozata. Október elsején, a zene világnapján tartott megemlékezés adta meg a kezdőhangot e félévszázados jubileum méltó megünneplése programsorozatának, amit december 21-én karácsonyi koncerttel zárnak; az esten a kórusok jelenlegi és egykori tagjaiból összeverbuválódott alkalmi énekkar műsorára is számítanak.

Yehudi Menuhin és az UNESCO felhívására 1975 óta ünneplik világszerte a zene világnapját, melynek városi megemlékezésén az Ady-iskola zenei tagozatának kórusai zenés-verses műsort adtak elő, majd Gyutai Csaba alpolgármester mondott köszöntőt a jeles esemény alkalmából.

Beszédében méltatta a 25 éves zenei tagozat magas színvonalú képzési tevékenységét, megemlítve a kórusok működésének jelentősebb sikereit. Az alpolgármester szólt a muzsika az ember életében betöltött szerepéről: a zene gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést, fogékonyabbá tesz más szépségek iránt – idézte Bárdos Lajos zeneszerző gondolatait.

Az emelt szintű ének-zene oktatással egyidősek a kórusok – ezenképpen évfordulót ünnepelnek az 5-6., illetve a 7-8. osztályosokból álló énekkarok is. Természetesen közösen is fellépnek, amelynek legközelebbi állomása az október 12-13-án tartandó IV. zalaegerszegi gyermekkórus-fesztivál, ami a jubileumi ünnepségsorozat következő eseménye is egyben, tájékoztat Borsos Jánosné, a zenei tagozat munkaközösségének vezetője.

A novemberi hagyományos Ady-héten tartandó zenei verseny újabb lehetőség az ünneplésre. Az iskola névadójára való megemlékezés napjaiban osztálytalálkozóra hívják az egykori diákokat azzal a szándékkal is, hogy a karácsonyi koncerten a valamikori tagok a jelenlegi kórustagokkal együtt lépjenek fel. Ez az együtténeklés lenne a jubileumi ünnepségsorozat méltó záróakkordja.

S íme néhány elismerés az elmúlt 25 évből: Év kórusa, Éneklő Ifjúság aranydiploma, Országos Gyermekkórus-fesztivál nívódíja – dicsőíti az ének-zenei tagozat és a kórusok munkáját, amelyet Perlakiné Vigh Valéria, a 7-8. osztályosokból álló kórus karnagya így jellemez:

– A versenyidőszakok rendkívül lelkesítőleg hatnak a gyerekekre, akik láthatóan igyekeznek maximális teljesítménnyel hozzájárulni a közös munka sikeréhez.
– A társas érvényesülés színhelye a kórusmunka, ami fegyelmezetté teszi a gyermeket, és arra készteti, hogy a többiekhez alkalmazkodva a legtöbbet hozza ki magából – teszi hozzá Gellért Réka, az 5-6. osztályosokból álló kórus karnagya.

Az olaszországi goriziai Locchi-iskolával 16 éve ápol kapcsolatot az Ady-iskola zenei tagozata és kórusai; a kiutazásokat a Gyermekhangok Alapítvány támogatja. A közhasznú egyesület a számára elérhető eszközökkel – rendezvények bevétele, adó 1 százaléka – igyekszik megteremteni az eszközfejlesztés és egyéb technikai hátterek biztosítását. A támogató tevékenységből a szülők is kellőképpen kiveszik részüket.

– A 25 éves jubileumra ajándékot is kapott az ének-zenei tagozat: megoldottuk a rendelkezésre álló keretszám elosztásával, hogy a tagozat a korábbinál több óraszámban taníthasson, továbbá a kis- és nagykórus, valamint a gimnáziumi kamarakórus foglalkozásait tanórába illesztettük. Emellett a zeneiskolás tanulóinknak szolfézst is oktatunk. Ilyenképpen az ének-zenei tagozat köszöni szépen, jól van – mondta végezetül Czigány László, Ady-iskola igazgatója. (Zala-Lap Kft., A. L., Z. A.)

Tartalom megosztása: