keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kötelező kéménymustra

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kötelező kéménymustra

2004 november 25 - csütörtök
Az utóbbi időben egyre több olyan balesetről értesülünk, amelyek a fűtési égéstermékek nem szakszerű elvezetése miatt következnek be. Mindez annak az eredménye, hogy néhányan – a törvényi előírás ellenére – nem veszik elég komolyan kéményük rendszeres ellenőrzését és tisztíttatását. A szakemberek szerint Zalaegerszegen a lakók átérzik ennek jelentőségét és csak páran zavarják el a jó szándékkal hozzájuk becsengető kéményseprőt.

– A városban cégünk látja el a kéményseprő-ipari közszolgáltatást, amelyet törvény ír elő, hogy ezt minden kéménytulajdonosnak kötelező igénybe vennie. A tevékenységünk az égéstermék-elvezetők rendszeres ellenőrzésére és folyamatos tisztítására, valamint az ezzel kapcsolatos szakvélemények kiadására terjed ki – fogalmazott Havasi Zoltán, a Lángőr 94 Kft. ügyvezetője. – A munkánk legnagyobb részét a kémények rendszeres ellenőrzése és tisztítása teszi ki. A jelenlegi jogszabályok szerint a gázüzemű kéményeket évente egy alkalommal, a szilárd tüzelésű kéményeket pedig évente kétszer kell ellenőrizni. Természetesen amikor egy-egy ilyen ellenőrzéskor indokolt a tisztítás, akkor a kéményseprőink ezt is elvégzik. Szerencsére az egerszegiek többsége megérti, hogy mennyire fontos a kémények folyamatos ellenőrzése, és csak kevés olyan lakó van, aki nem hajlandó beengedni lakásába munkatársainkat. A rendszeres tisztításoknak és a „kéménymustráknak” köszönhetően szerencsére az elmúlt években kéményhibából adódóan nem történt baleset Zalaegerszegen.
– Milyen szankciót von maga után, ha valaki nem veszi igénybe a kéményseprők szolgáltatását?
– Ha valaki nem teszi lehetővé, hogy a kéményseprő elvégezze a munkáját, annak először egy felszólítást küldünk. A következő fázisban már a jegyző kötelezi a lakót a kéményseprő-ipari szolgáltatás igénybevételére. 30.000 forintig bírság szabható ki arra a személyre, aki nem hajlandó elvégeztetni kéménye ellenőriztetését. Akadnak ilyen emberek, de a többség igényli a kéményseprők munkáját. Azt elmondhatom, hogy az utóbbi időben egyre komolyabban veszik, hiszen elég gyakran hallhatunk égéstermék nem szakszerű elvezetéséből bekövetkezett balesetekről. Ezt mindenkinek komolyan kell kezelnie, hiszen az égéstermékek elvezetése veszélyes része a lakásnak. Összesen egyébként három kéménytípust különböztetünk meg: az egyedi kéményeket, a gyűjtőkéményeket, valamint a központi kéményeket. Egyedi kéményből körülbelül 18.000, gyűjtőkéményből 1700, míg központi kéményből közel 2000 darab található a városban. Ezeket minden évben meghatározott ütemterv alapján ellenőrizzük, s összesen öt kéményseprő végzi ezt a tevékenységet.
– Mely kéményekre kell jobban odafigyelniük a szakembereknek?
– A gyűjtőkéményekre kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hiszen ez egy konstrukcióhibás építmény, amely még új korában sem képes a funkcióját hibátlanul ellátni. Nálunk külön csapat végzi a gyűjtőkémények ellenőrzését. Ők minden esetben meggyőződnek, hogy rendben van-e a kémény átjárhatósága, valamint, hogy tartósan nem áramlik-e vissza égéstermék a lakásba. Ebből a kéményfajtából összesen 1700 darab található Zalaegerszegen. Egy ilyen kéményre általában 4-5 lakás csatlakozik, így nyugodtan mondhatjuk, hogy sok embert érint ez a probléma. Immár régebb óta mindenki azon fáradozik, hogy ezek a kémények eltűnjenek, s ennek köszönhetően immár pályázni lehet a gyűjtőkémények rekonstrukciójára. A zalai megyeszékhely önkormányzata is bekapcsolódott ebbe a programba, és ennek keretében tudomásom szerint 5-6 lakóház már hozzákezdett egy korszerűbb kéményrendszer kiépítéséhez. Zalaegerszegnek vannak olyan területei, ahol nagyobb számban találhatóak gyűjtőkéménnyel rendelkező épületek.
– Mi történik akkor, ha egy társasházban valaki másfajta tüzelésre tér át?
– Ha a kéményt is érinti ez a tüzelésimód-váltás, akkor ugyanaz a helyzet, mintha egy teljesen új épület épülne. Az épületgépész-tervezőnek meg kell terveznie az új égéstermék-elvezető rendszert, azt itt nálunk egyeztetni kell, majd a kémény megépítése után egy helyszíni vizsgálat során a szakemberek meggyőződnek a megújult rendszer szabályosságáról. Ezt követően pedig minden évben ellenőrzik a kéményseprők az új kéményt is. Hozzánk egyébként elég ritkán fordulnak olyan bejelentéssel, hogy át szeretnének térni egy másfajta tüzelésre – mondta végezetül Havasi Zoltán.

Tartalom megosztása: