keresés a weboldalon

Kötet Botfáról

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kötet Botfáról

2008 június 24 - kedd
Dalok, mondák és elbeszélések, melyek az írott történelem száraz adatai mellett élővé teszik a régmúltat, foglalhatjuk össze Zalai Nagy Lajos Legenda és valóság című kötetét. A Válicka Ci-terabatárok által kiadott könyvecske 1548-tól 1945-ig villant fel képeket a botfai uradalom históriájából, köré szőve a történetet központjához, a kastélyhoz, mely máig őrzi utolsó lakója nevét.

Nos ez az egykori úrilak, a Hüvös-kastély adott otthont a könyvbemutatónak. Nem szokványos helytörténeti feldolgozást, hanem egy olyan művet vesz kézbe az olvasó, mely az elődök szellemi örökségén keresztül vezet vissza a múltba, és általa az a közösség ismerhető meg, melytől örökül kapták az itt élők földet. Ezen gondolatokkal méltatta a kötetet dr. Gyimesi Endre polgármester, majd arról beszélt, hogy Botfán – az egykori faluban, amely most már Zalaegerszeg településrésze – ápolják a civil szervezetek az örökül hagyott múltat és hagyományokat.

Kedves és hasznos kiadvány, amely sok érdekességet tartalmaz, jellemezte röviden a kötetet Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója. Elmondta: az első birtokos család, az Erdődyek mellett megismerhetjük Fachk Gedőt, és rajta keresztül rokonát, Pöltenberg Ernőt, az Aradon kivégzett vértanút, valamint lányát, aki Botfán élt. Betekinthettünk a Hüvös-család életébe, akik vezetéknevüket később Botfai Hüvösre változtatták. A könyv emellett egy numizmatikai különlegességet is bemutat, mégpedig Botfa 1703-ban „kelt” pecsétjét, amely kereszt és szőlő motívumát tekintve egyedülállónak számít.

Botfán született, a Hüvös-kastély volt gyermekkora „nagy háza”, amelyben az általános iskola felső tagozatát járta ki. Felnőtt létének is számos momentuma fűzi a kastélyhoz, hiszen az általa alapított Válicka Citerazenekar ténykedése is ide kötődik. A szép idők emléke, a szülőföld és múltjának tisztelete, megismertetése a jelen emberével – mind-mind olyan okok, amelyek a könyv megírásához vezették. Zalai Nagy Lajos ezekkel a szavakkal beszélt kötetéről az ünnepségen, majd tiszteletpéldánnyal ajándékozott meg minden közreműködőt és támogatót. (Zala-Lap Kft., A. L., B. M.)

Tartalom megosztása: