keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Közel 5 milliárd forintos fejlesztések indulhatnak meg Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Közel 5 milliárd forintos fejlesztések indulhatnak meg Zalaegerszegen (Videó)

2013 február 15 - péntek
Rendkívüli közgyűlést tartottak a héten Zalaegerszegen. A képviselők többek között tárgyaltak a közösségi közlekedés, az épületek energetikai és a közvilágítás fejlesztéséről is.

Közel 8000 kandeláber van Zalaegerszegen. Működésük évente 160 millió forintba kerül a városnak, emellett karbantartásra még 23-24 millió forintot költ. Ezeken a költségeken szeretnének lefaragni. A rendkívüli közgyűlésen ezért döntöttek arról, hogy két pályázatot is beadnak, amelyek keretében összesen közel 7000 világítótestet tudnának, korszerű led-es technológiára cserélni. A pályázatok egyenként 580 millió forintról szólnak, amihez 87-88 milliós önrészt biztosítana a város. A fejlesztés 3 év alatt megtérül, mivel évente 30, de akár 50 százalékos megtakarítást is el lehet érni. Doszpoth Attila arról is beszélt, hogy több oktatási és nevelő intézményben szeretnének energetikai korszerűsítést végezni. Az alpolgármester elmondta: 288 millió forintból, amihez 43 milliót biztosít a város, megújulhat az Ady és Liszt iskola falszigetelése és a nyílászárói. Egy 419 milliós fejlesztésből pedig több óvoda és a Kölcsey Gimnázium korszerűsödik megújuló energiák segítségével. Ehhez 62 milliós önrészt ad a megyeszékhely. 


Egy-két éven belül – a tervek szerint – már lesz, ahol nem kell számolgatni mikor is jön a busz. Mivel egy kiemelt buszmegállóban kijelző mutatja majd, melyik járat mikor érkezik. Ez csak az egyik része annak a pályázatnak, amelyre a győri megyeszékhellyel és a Vasi Volánnal közösen pályázott a város. A remények szerint kialakítanak egy olyan utastájékoztatási rendszert is a járatokon, amellyel könnyebben lehet majd tájékozódni. Emellett a helyközi buszpályaudvaron a vizesblokk is akadálymentes lesz. Ez a projekt száz százalékban uniós finanszírozású. Nyertes pályázatok esetén a beruházások 2013-ban elindulnak és legkésőbb 2014 decemberéig befejeződnek. 
S.Z/B.P

Tartalom megosztása: