keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Közepesen fertőzött Zala megye

Zalaegerszeg címer
Hírek

Közepesen fertőzött Zala megye

2005 február 09 - szerda
Zala megye közbiztonsága továbbra is stabil, szélsőségektől mentes. Így értékelte az elmúlt esztendőt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság állománya szokásos év eleji értekezletén. 2004-ben 11 ezer 434 bűncselekmény látott napvilágot megyénk határain belül, amellyel országos viszonylatban továbbra is a közepesen fertőzött területek közé tartozunk.

Bár bizonyos bűncselekmény-csoportok tekintetében emelkedés tapasztalható az elmúlt évhez képest, hosszú távon csökkenő tendencia figyelhető meg, fogalmazott az értekezletet követő sajtótájékoztatón dr. Horváth Ottó bűnügyi igazgató. A bűncselekmények típusait tekintve továbbra is a vagyon kárára elkövetettek „vezetnek”. A 7098-as darabszámmal az összes bűneset mintegy kétharmadát tették ki 2004-ben. Továbbra is emelkedik a lopások száma. Míg 2003-ban 3226-ra derült fény, tavaly 3317 lopást jelentettek a megye rendőreinek. A rablások, zseblopások, gazdasági bűncselekmények és csalások száma szerencsésen csökkent 2004-ben. Ugyanez igaz a személy elleni bűncselekményekre, melyek száma több mint 11 százalékkal mérséklődött. Sajnálatos módon emelkedett viszont a csoporton belül az emberölések, illetve emberölési kísérletek száma. A 2003. évi 4-gyel szemben, tavaly 7 esetben jártak el rendőreink.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és szervei által végzett bűnüldözési munkát jellemezve elmondható, hogy javult a felderítés eredményessége, az országos átlag felett teljesítenek a zalai rendőrök, hangsúlyozta dr. Horváth Ottó. 2004-ben több jelentős bűncselekményt, illetve bűncselekmény-sorozatot derítettek fel. A zalaegerszegi rendőrök egyebek mellett a Flextronics kárára elkövetett lopások felgöngyölítésében jeleskedtek. 42 gyanúsítottat állítottak elő, akik közel 700 millió forintos kárt okoztak a multinacionális cégnek.

A szép eredmények elérésében segítette a zalai rendőröket az is, hogy sikerült takarékos, adósságmentes gazdálkodást folytatniuk az egyes rendőrkapitányságoknak. Az optimális munkafeltételek biztosításán túl fejlesztések is megvalósultak 2004-ben, fűzte hozzá az elmúlt év értékeléséhez dr. Nemes Zoltán, Zala megye rendőrfőkapitánya. Kitért a rendőrfőkapitány arra is, hogy a 2004-es esztendőt áthatotta a munkavégzés minőségére való odafigyelés. Három nagyon fontos programot indított el tavaly a megyei főkapitányság. Köztük a betöréses lopások felderítésének javítását célzó programot, amely három éves periódusra határozza meg a rendőrök feladatait. Hasonló programot dolgoztak ki a kábítószerrel kapcsolatban történő visszaélések megelőzése és felderítése érdekében, december 1-jén pedig elindították a lakossági megelégedettség javítását, a rendőrség ügyfélkapcsolatainak fejlesztését célzó feladattervet. Ennek eredményeként várhatóan nyitottabbá válik a rendőrség, gyorsabban és szakszerűbben reagálnak majd a bejelentésekre.

Tartalom megosztása: