keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Közgyűlési döntés a középiskolai beiskolázásról

Zalaegerszeg címer
Hírek

Közgyűlési döntés a középiskolai beiskolázásról

2005 október 27 - csütörtök
A közelmúltban tárgyalt a közgyűlés a 2006/2007-es tanévre vonatkozó középiskolai beiskolázás lehetőségeiről, s döntött az indítható osztályok számáról. Zalaegerszegen a jövő év szeptemberében 50 középiskolai osztály indul, melyekbe összesen 1490 tanuló vehető fel.

Gyutai Csaba alpolgármester elmondta, hogy a megye egészét nézve, a következő tanévben 3100 kilencedik osztályos tanuló kezdi el a középfokú képzést, ennek a létszámnak a 48 százalékát zalaegerszegi intézmények fogadják. A város két osztállyal indít kevesebbet, mint tavaly, ennek oka az, hogy háromszázzal kevesebb nyolcadik osztályos végez ebben a tanévben. Az alpolgármester szerint, a zalaegerszegi közgyűlésen a beiskolázás tárgyalásánál jobbító szándékú hozzászólások hangzottak el mindkét oldalról. Mindenki egyetért abban, hogy az utóbbi években kialakult szakképzési rendszer nem a legszerencsésebb. A középiskola első két évben általános képzés zajlik, csak közismereti tárgyakat oktatnak, pedig a választott szakmák elméleti anyagát, alaptantárgyait is oktatni kellene.

Zalaegerszeg középiskoláiban adott a legszélesebb szakmai spektrum a fiatalok számára. A gimnáziumok nyelvi és egyéb specializált osztályai ma is divatosak. A szakképzésnél, pedig a textilipar, a gépipar, az egészségügy, a mezőgazdaság, a vendéglátás éppúgy jelen van, mint a közgazdasági vagy építőipari képzés. A szülők is bőségesen választhatnak a különböző szakmák közül, hiszen nem feltétlenül jó, ha minden gyermeket a gimnázium felé irányítanak. Sokan többre mennek egy jó szakmával, mint egy sima érettségivel, pláne, ha nem akar továbbtanulni valaki.

Gyutai Csaba úgy látja, hogy a szakképzés a következő években felértékelődik majd, mert óriási igény van a jól képzett szakemberekre. (Zala-Lap, P.P.)

Tartalom megosztása: