keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Közmunkával a lakhatásért (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Közmunkával a lakhatásért (Videó)

2014 október 08 - szerda
Ledolgozhatják tartozásukat vagy annak egy részét a szociális önkormányzati bérlakásban élők Zalaegerszegen. A közmunkaprogramot a Belügyminisztérium 66,5 millió forinttal támogatja. A Dunántúlon egyedülálló kezdeményezés 55 embernek teremt munkalehetőséget, akik így nemcsak tartozásukat csökkenthetik, hanem sok esetben megmenekülnek a kilakoltatástól, és jövedelemhez is jutnak.

A városban a szociális bérlakásban élők mintegy fele tartozik a lakbérrel, illetve a közüzemi díjakkal. Az ingatlanokat kezelő LÉSZ Kft. kintlevősége megközelíti a 150 millió forintot. Az adósok többsége munkanélküli, így ez a program lehetőséget kínál nekik a talpra állásra. Bérük egy része a törlesztés, a többit a megélhetésre fordíthatják.
 
– Lakhatással próbáljuk segíteni azokat, akiknek amúgy ki kellene költöznie – fogalmazott Balaicz Zoltán alpolgármester. – A közmunka segítségével ők bért kapnak, amiből törlesztenek, s ezzel csökken a tartozásuk, valamint a LÉSZ Kft. kintlévősége is. A program alatt az 55 ember mintegy 4,5 millió forintot fizet meg korábbi elmaradásából.

Az egyedülálló közmunkaprogram résztvevői a város két cégénél, LÉSZ Kft-nél és a Kontakt Humán Kft-nél, illetve bölcsődékben, óvodákban, iskolákban dolgoznak. Az eddigi tapasztalatok szerint döntő többségük megbecsüli a lehetőséget.

Mint Pais Kornél, a LÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: ebben a programban náluk tízen dolgoznak, és az ingatlanüzemeltetésben segítenek. A takarítástól a fűnyírásig, egészen a lakáskarbantartási munkákig széles körű a spektrum.

Egy belvárosi műemléképületben nemrégiben tűz ütött ki. Az egyik lakás jelentősen károsodott, a programban részt vevők most ezt állítják helyre. Egyikük, Kolompár István négy éve kapott agyi infarktust, azután nem tudott munkát vállalni, és folyamatosan halmozódott a tartozása, ami most 800 ezer forint. Azt mondta: nagyon hálás ezért a lehetőségért.

Kolompár József pedig 1 millió 400 ezer forinttal tartozik. Korábban évtizedekig dolgozott a ruhagyárban és a hűtőházban, de munkanélküli lett, és a segélyből nem futotta a megélhetésre, illetve a rezsire. Most mindkettőre jut. Korábbi bérlakásából el kellett költöznie, de így, hogy dolgozik, újra van fedél a feje felett.

Aki vállalta, hogy részt vesz a Közmunkával a lakhatásért nevet viselő programban, annál felfüggesztették vagy megszüntették a kilakoltatási eljárást. A dolgozók mintegy negyede emellett piacképes OKJ-s végzettséget is szerezhet. A LÉSZ Kft-nél pedig azt tervezik, hogy aki a program során jól dolgozik, annak később tartós munkalehetőséget kínálnak a cégnél.

P.Á./N.G.

Tartalom megosztása: