keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Közös gyertyagyújtás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Közös gyertyagyújtás

2004 november 03 - szerda
Tavaly novemberben, Mádl Ferenc köztársasági elnök avatta fel a roma holokauszt áldozatainak emléket állító domborművet Zalaegerszegen, a vasútállomás épületének falán. Az eseményen a Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője bejelentette: ezentúl minden évben, november 3-át – ezen a napon hurcolták el Zalaegerszegről a helyi cigányokat – a roma holokauszt emléknapjává nyilvánítják és megemlékeznek az elhurcoltakról.

Szerda este Bogdán János, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke és dr. Gyimesi Endre is utalt emlékbeszédében a tavalyi dombormű avatásra. A polgármester megemlékezett a tragikus sorsú félmillió romáról, akik áldozatául estek a roma holokausztnak. Zalaegerszegről is több mint ezer cigányt vittek a haláltáborokba. „Jogtalanul, igazságtalanul és galád módon hurcolták el őket” – fogalmazott dr. Gyimesi Endre. A jelenlévők gyertyát gyújtottak az elhunytak emlékére, majd az egerszegi önkormányzat nevében a polgármester és Gyutai Csaba alpolgármester helyezett el koszorút. Ugyancsak koszorút helyeztek el az emlékműnél a helyi kisebbségi önkormányzat vezetői is.

A közös gyertyagyújtást követően a zalaegerszegi Kállai Sándor: A roma holokauszttól a megbékélésig című, a napokban megjelent könyvét dedikálta.

Tartalom megosztása: