keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Közös ügyek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Közös ügyek

2006 december 11 - hétfő
Egyeztető, előkészítő megbeszélést folytatott az elmúlt héten Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere. Az ezt követő sajtótájékoztatón leszögezték, sok a közös ügy, a megoldásra váró feladat a megye és a város között, hiszen a kormányzati pénzelvonásoknak köszönhetően komoly megszorító intézkedéseket kell hozniuk. Mindez a megyei önkormányzatnál hivatali létszámcsökkentéssel is jár.

A megyéktől a költségvetési megvonások egyik indoka az volt, hogy a nem kötelező feladatok nagy részétől meg kell válni, függetlenül attól, hogy ezek hasznosak voltak a megye számára, fogalmazott Manninger Jenő és hozzátette: – Elsősorban a kulturális és művelődési feladatokat érinti a megszorítás. Át kell tekinteni, hogyan lehetne gazdaságosabban működtetni az intézményeket.

A közös finanszírozású színház esetében megvizsgálják a színházi intézmények és feladatok összevonását, úgyszintén a megyei és a városi könyvtárnál is hasonlókban gondolkodnak, szintén közös finanszírozással. Az MMIK jövőjére – az intézmény megyei fenntartású – később tesznek javaslatot. Manninger Jenő elmondta: Zala megye számára kedvezőtlen folyamat indult, ugyanis a régión belül is háttérbe szorítják. Példaként említette, hogy az ígéret ellenére az ÁNTSZ régiós központját Győrbe helyezik. Nem erről volt szó. A háttérbe szorítás ellen a tiltakozás minden formáján gondolkodnak. A helyi szocialisták érdekérvényesítő képessége minimális, ezért azt kérik, hogy sorakozzanak fel a kármentő törekvések mögé.

Dr. Gyimesi Endre szerint, bár a 23 megyei jogú város közül egyedül Zalaegerszeg nem rendelkezik működési hitellel, a város költségvetési koncepciójában borzasztó számok vannak a jövőre vonatkozóan. Mindez indokolttá teszi, hogy a közös feladatokat, különösen az oktatási és kulturális intézményrendszer ésszerűsítését áttekintsék a megyei önkormányzattal. A polgármester hangsúlyozta: az a tény, hogy a személyi jövedelemadó helyben maradó része 10-ről 8 százalékra csökken jövőre, további 200 millió forintos mínuszt jelent a város kasszájában. Csökkennek a normatívák, az energiaárak, az áfakulcs, az infláció pedig emelkedik. Mindent összeadva mintegy 700 millió forint hiánnyal számol a koncepció. Mindez indokolttá tesz egy részletes és alapos elemzést a közös ügyekről. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: