keresés a weboldalon

Közösen a Kertváros rendezettségéért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Közösen a Kertváros rendezettségéért

2006 március 22 - szerda
Szépítsük együtt a Kertvárost! Ezzel a felkiáltással invitálták tavaszköszöntő takarításra a településrészen élőket Rigó Csaba, Tombi Lajos és Kauzli József önkormányzati képviselők. Az akci-óhoz csatlakozók arra vállalkoztak, hogy a tavasz első hírnökeiként megszépítik az Apáczai ÁMK, a Liszt és az Eötvös iskola, vala-mint a Mindszenty templom környékét. A szorgos délután prog-ramjában a szemét és a lomb összegyűjtése mellett, faültetés, met-szés és tereprendezés is szerepelt.

– Jómagam azt tapasztaltam, hogy szívesen formálnak véleményt az itt élők arról, hol kell takarítani, hová kellene új növényeket ültetni, hol szükséges a fák metszése. A lakosság igénye jól illeszkedik törekvéseinkkel, ezért határoztunk a takarítási, környezetszépítési akció meghirdetése mellett – árulta el gereblyézés közben Rigó Csaba, a program ötletgazdája. – Örömmel mondhatom, hogy felhívásunk nyitott fülekre talált. Az Eötvös és a Liszt iskolák környékén több mint 1000, az Apáczai ÁMK-nál pedig 2-300 diák sürgött-forgott. Közel 50 fővel képviseltették magukat a kertvárosi nyugdíjas klub tagjai, és hasonlóan szép számmal jelentek meg a lakótelepi sportklub képviselői.
A sportos fiatalokat Kauzli József is gyakran bevonja a környezet szépítésébe. Mint megtudtuk, a meggyőzésnek igen hatékony módszerét alkalmazza a képviselő.

– Vásároltam néhány focilabdát saját költségemre. Akkor veszek elő ezek közül egyet-egyet, amikor úgy tapasztalom, hogy igencsak felgyülemlett a szemét környékünkön. Felajánlom a fiataloknak, hogy akik összetakarítják a hulladékot, kapnak ajándékba egy labdát. Évente 5-ször, 6-szor élek a meggyőzés ezen eszközével, így nem kell szégyenkeznünk környezetünk tisztasága miatt – mondja Kauzli József.
Tombi Lajos bízik benne, hogy a tavaszköszöntő takarítás ötlete követőkre talál a város más részein is.

– Elindultunk a város szélén azzal a nem titkolt céllal, hogy példát mutassunk Zalaegerszeg lakói számára. Vannak ugyanis olyan feladatok, amelyekkel egymaga nem képes megbirkózni a szakszolgálat, bizony szükség van a lakosság segítségére. Ha közreműködnek környezetünk szépítésében, bízhatunk abban, hogy annak megtartásában is aktívabb szerepet vállalnak az itt élők – adott hangot véleményének Tombi Lajos.

Csatlakozott a kertvárosi képviselőkhöz dr. Gyimesi Endre polgármester is. „Bemelegítésként” lapátot ragadott, hogy szakavatott mozdulatokkal működjön közre egy facsemete elültetésében.
– Úgy gondoltam, legalább egy órára nekem is itt van a helyem a környezetükért tenni akarók körében. Fontosnak tartom felkarolni ezt a kezdeményezést, személyes példamutatással is tennünk kell azért, hogy élhetőbb legyen környezetünk – fogalmazott a polgármester. Saját választókerületét – Besenyőt és Botfát – illetően úgy vélte, nincsen szükség a kertvárosihoz hasonlóan nagyszabású akcióra, mert az ott élők a belvárosi embereknél jobban vigyáznak környezetükre, a déli városrészben azonban mindenképpen szeretné takarításra buzdítani a lakókat.

A munkálatokhoz az eszközöket és a szakképzett munkaerőt a Városgazdálkodási Kft. biztosította. Az akció ideje alatt hat szállítójármű, két-két járda-, illetve utcaseprőgép, valamint 25 munkás dolgozott a Kertváros szépítésén. 
– Szívesen fogadjuk, és messzemenőkig támogatjuk a lakossági kezdeményezéseket, szerencsére egyre több van a hasonló akciókból – számolt be örömmel Nagy András, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója. – A tél elmúltával különösen nagy szükség van az összefogásra, rengeteg szemetet takart el jótékonyan a hó. Kollégáim természetesen folyamatosan dolgoznak a város területén, ahhoz azonban, hogy igazán szép eredményt tudjunk elérni, szükségünk van a lakosság segítségére.

Nagy Andrástól megtudtuk, hasonló környezetszépítési akció megszervezését tervezik a Landorhegyen és a csácsi városrészben is. (Zala-Lap Kft., F. M., Z. A.)

Tartalom megosztása: