keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Közösen pályáznak a testvérvárosok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Közösen pályáznak a testvérvárosok

2006 március 07 - kedd
A német-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésére pályázik a Hevesi Sándor Színház. A Német Szövetségi Kulturális Alapítvány szeretne ugyanis olyan közös programokat támogatni, melyek fellendítik a két ország közötti művészeti életet. A „Bipolar” projektre első körben háromszáz jelentkezőből választottak ki harmincat, s ebbe bekerült a zalaegerszegi teátrum pályázata is.

Tompagábor Kornél rendező, a színház művészeti munkatársa elmondta, hogy normalitás, utópia és kollektív emlékezet témakörökre lehetett jelentkezni. Ezek közül a színház az utóbbit választotta. A „Parcellák” munkacímen futó pályázatuknak több része is van. A tervek között szerepel egy hagyományos kapcsolatfelvétel helyi és német középiskolások között, valamint találkozók, konferenciák szervezése a kulturális együttműködés fejlesztése céljából. A programban helyet kapna egy kiállítás is, mely az 1956-os évfordulóra helyezné a hangsúlyt.

A zalaegerszegiek a testvérváros Marl színházi referensével megállapodtak abban, hogy közösen nyújtják be a pályázatot. Tompagábor Kornél a kuseli városvezetőkkel is tárgyalt, s az elképzelések szerint a nyertes pályázat egyes programjai hozzájuk is eljutnának majd. A rendező elárulta, hogy az egész projekt csúcsán egy színházi előadás állna. A Don Carlos parafrázis megidézné az elmúlt század migrációit és emigrációit. Persze ezek még csak tervek, hiszen az eredményhirdetésre júniusban kerül sor, ám ha a pályázat elnyeri a bírálók tetszését, akkor októberben már Marlban és Kuselben látható lenne az
56-os kiállítás. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: