keresés a weboldalon

Közösségi rendőrök Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Közösségi rendőrök Zalaegerszegen (Videó)

2015 június 09 - kedd
CPO néven közösségi rendészeti projekt zajlik négy városban, köztük Zalaegerszegen. Célja a közbiztonsági problémák feltérképezése, amit a rendőrség a lakossággal közösen végez. A program része annak a Svájci Magyar Együttműködésnek, melynek megvalósítására a felek 560 millió forintot fordítanak.

Az úgynevezett közösségi rendőrök Zalaegerszeg utcáit és áruházait, illetve országos vásárait járják. Feladatuk, hogy kapcsolatot teremtsenek a lakossággal, s ily módon felmérjék a közbiztonsággal összefüggő problémákat.

Rédl Norbert közösségi rendőr elmondta: legalább a lakosság 80 százalékához eljutottak a szolgálat során.

A közösségi rendészet modelljét már több évtizede sikeresen alkalmazzák Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is. Ez a program egy újfajta filozófia, illetve szemléletváltás, melynek köszönhetően a városi kapitányságok hatékonyabban, a közösség igényeihez igazítva használják erőforrásaikat.

Dr. Farkas Tibor, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság vezetője szerint pozitívak a visszajelzések, ezért úgy gondolja, sikeresnek mondhatják a programot.

A zalai megyeszékhelyen tavaly nyár óta négy rendőr teljesít közösségi szolgálatot. Velük a helyiek a város több pontján rendszeresen találkozhatnak. Így volt ezzel Szakony Ernő is, aki elégedett a rendőrök munkájával.

A város vezetése szerint ez a speciális program tovább javítja – az egyébként is jól működő – közbiztonságot Zalaegerszegen. Tóth László önkormányzati képviselő bízik abban, hogy a modell a későbbiekben is folytatódik a megyeszékhelyen.

V.D./N.G.

 

Tartalom megosztása: