keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kresz-vizsga számítógépen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kresz-vizsga számítógépen

2005 február 24 - csütörtök
2004. szeptember 27-e óta számítógépen folyik a KRESZ-vizsga, így a jövő autóvezetőinek immár számítógépen kell kitölteniük az ötvenöt kérdésből álló tesztet. Az azóta eltelt idő alatt több százan tettek sikeres vizsgát, s egyértelműen kijelenthető, hogy a tanulók is hozzászoktak az új technikához.

A megoldandó kérdések megegyeznek a korábbi, papíron kézbe kapott tesztfeladatokkal, így a kereskedelmi forgalomban kapható KRESZ-tankönyvekből mindenki fel tud készülni a megmérettetésre. Emellett a korszerű technikának köszönhetően a tanulók CD-n is kézhez kaphatják a gyakorláshoz szükséges kérdéseket, amely nagyban megkönnyítheti az otthoni gyakorlást. Szijártó Józseftől, a Zala Megyei Közlekedési Felügyelet Képzésfelügyeleti, Vizsgáztatási és Utánképzési Osztályának vezetőjétől megtudtuk: az, hogy immár számítógépen történik a vizsgáztatás, nem befolyásolja az eredményességet. Az új technika bevezetésével semmit nem változtak a tesztek eredményei, így az országos átlaghoz hasonlóan 63-64 százalékos eredményességet mutatnak. A tanulók visszajelzései szerint őket egyáltalán nem befolyásolja, hogy a feladatokat számítógépen, és nem tesztlapon kell megoldaniuk. A kérdőíves felmérésekből az is kitűnik, hogy a vizsgázók szívesebben válaszolnak a kérdésekre számítógépen.

A tesztlapot egyébként a számítógépes ismeretekkel nem rendelkezők is könnyedén ki tudják tölteni, hiszen a kérdés mindig megjelenik az érintőképernyőn, s a vizsgázónak csak „rá kell böknie” az ujjával a helyes válaszra. A B-kategóriás KRESZ-vizsgán ötvenöt feladatot kell sikeresen teljesíteni a tanulóknak. Egy kérdésre összesen egy perc áll rendelkezésre és a válasz bejelölése után a vizsgázó azonnal megkapja a következő feladatot. A számítógépes vizsgáztatás minden kategóriára alkalmazható, a motorkerékpártól egészen az autóbuszos kategóriáig. A mezőgazdasági vontatós kategória vizsgáztatása még hagyományos tesztlapon történik, de erre nagyon kevesen jelentkeznek.
A közlekedési felügyelet egy tizennégy fős tanteremben bonyolítja le a vizsgákat, ahol egy nap akár öt „számonkérést” is szerveznek. Általában mindennap rendeznek vizsgát, így a tanulók folyamatosan számot adhatnak a tanfolyamokon elsajátított ismereteikből. Szijártó József elmondta, a vizsgákon még az áramszünet sem okozhat problémát, hiszen az áramkimaradás előtt megoldott kérdéseket megőrzik a számítógépek memóriái, s ennek köszönhetően a nem várt technikai szünet után zavartalanul folytatódhat a tesztek kitöltése.
Ottjártunkkor is vizsga zajlott, ahol mindenki a sikeres eredmény reményében ült le a gép elé. Közéjük tartozott Szőke Szabina is, aki „jubilált”, hiszen élete első KRESZ-vizsgáján vett részt.
– Sokat gyakoroltam, így bízom benne, hogy sikerülni fog a vizsga. Segédmotor-kerékpárból szeretnék jogosítványt szerezni, s jövőre meg akarom próbálni a B-kategóriát. Otthon van számítógépen, ennek ellenére csak tesztlapokat töltöttem, és sokat forgattam a könyvet. Talán, ha a következő KRESZ-vizsgára készülök, akkor majd a gépen is gyakorolni fogom a feladatokat. Véleményem szerint az nem számít, hogy számítógépen, vagy lapon kell megjelölni a választ, a lényeg, hogy jó legyen – mondta a középiskolás lány.

Tartalom megosztása: