keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kristóf az év első babája

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kristóf az év első babája

2006 január 11 - szerda
Január 1-jén 1 óra 20 perckor jött a világra az új év első zala-egerszegi kisbabája. Kristóf Benjámin szülei harmadik gyermeke-ként látta meg a napvilágot 4040 grammal, teljesen egészségesen. Látogatásunkkor békésen aludt a kis csöppség boldog édesanyja karjaiban.

– Van már két kislányunk. Kíra 7 éves, Lilla 16 hónapos, harmadikként pedig kisfiút „kaptunk” Kristóf Benjámin személyében. Kristóf új évi ajándékként érkezett a családba, bár csupán január 10-ére vártuk. A két lány is korábban érkezett, így nem lepődtünk meg – mesél Barczáné Kecskés Mária. – Nagyon könnyű, gyors szülésem volt. Igaz, már szilveszter este éreztem a fájásokat, úgy döntöttem, végignézem még a műsort, és csak azt követően jöttünk be a kórházba. Férjem mindvégig mellettem volt a szülésnél, akárcsak a két kislány világra jövetelekor.

Ugyancsak édesapja jelenlétében látta meg a napvilágot a második zalaegerszegi kisfiú. Ádám 3250 grammal született szülei első gyermekeként. Őt még január 1-jén egy, másodikán pedig három baba, köztük egy ikerpár követte.
Dr. Hetényi Ferenctől, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosától megtudtuk, szülésből szerencsére nemcsak az új év első napjaiban van sok, már az elmúlt évben is örvendetesen emelkedett a Zala Megyei Kórházban születettek száma.

– Ha nem is nagy léptekkel, de növekszik a szülések száma intézményünkben. Míg 2003-ban, majd 2004-ben is 1187 szülést vezettünk le, tavaly 1265 édesanya vajúdott, és adott életet gyermekének a Zala Megyei Kórház falai között. Két esetben hármas ikreket, 29 alkalommal pedig kettes ikreket segítettünk a világra, azaz közel 1300 baba látta meg a napvilágot kollégáim közreműködésének köszönhetően – tájékoztat dr. Hetényi Ferenc. – Örömmel számolhatok be arról is, hogy szépen alakultak a munkánk minőségét jelző mutatók. Bár végleges számaink még nincsenek, előzetes becslések szerint hét ezrelék körül alakul a szülés körüli halálozás aránya intézményünkben. Azt hiszem, megközelíti ez a szám a jó európai színvonalat. Az élve született babák közül „mindössze” kettőt veszítettünk el, egy nagyon korai születésűt, illetve egy szívfejlődési rendellenességgel születettet.

Az orvosok továbbra is bíznak abban, hogy mind több család határoz a gyermekvállalás mellett. Reményeik szerint 2006-ban a tavalyi 1300-at is meghaladja a Zalaegerszegen született csecsemők száma. (Zala-Lap Kft., F.M., Z. A.)

Tartalom megosztása: