keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kultúra nap 8 versszakban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kultúra nap 8 versszakban

2009 január 15 - csütörtök
A Himnuszhoz hasonlóan nyolc versszakból áll az idei Magyar Kultúra Napi rendezvénysorozat; és ennek megfelelően nyolc napon át, január 19-27-ig tart.

Gyutai Csaba alpolgármester szép és bő rendezvénysorozatnak, Török Zoltán a kulturális és oktatási bizottság elnöke pedig az idei kulturális évad nyitányának nevezte az egyhetes programot. A Polgármesteri Hivatalban megrendezett sajtótájékoztatón elhangzott: az idei rendezvény az önkormányzat, a Keresztury ÁMK és a Hevesi Sándor Színház közös munkája, így az események is több helyszínen zajlanak majd.

Gyutai Csaba elmondta, hogy a hagyományokhoz híven most is átadásra kerül a Kultúra Mecénása díj, melyet idén Kámán János, a Pylon 94 Kft. ügyvezetője vehet át. A cég tíz éve rendszeres támogatója a Göcseji Múzeum és a Falumúzeum programjainak, a városi kulturális eseményeknek, valamint az Oncsa Búcsúnak, a Kvártélyháznak és a Jazz Szerdáknak.

Dezsőné Kondor Anita, a Keresztury ÁMK igazgatója a változatos, a művészet több ágát is átfogó programsorozatból kiemelte a január 21-én nyíló Victor Vasarely kiállítást, az anyag a pécsi Vasarely Múzeumból kerül az egykori VMK kiállítóterébe.

Cserpes Attila igazgatóhelyettes egy új kezdeményezésre hívta fel a figyelmet: BelépőGaléria címmel a Keresztury ÁMK a jövőben szeretné bemutatni a fiatal zalai képzőművészeket. E célból egy külön területet alakítanak ki kiállítótérnek az aulában. A „premierre” január 20-án kerül sor, s a város művészeti ösztöndíjasainak alkotásaiból nyílik tárlat.

TompaGábor Kornél a január 22-i ünnepi gálaműsorral kapcsolatban elmondta, hogy a hagyományokhoz híven a Hevesi Sándor Színház ad otthont a népszerű kulturális programnak, melyre már csak korlátozott számban lehet jegyeket váltani. Az idei műsort az eddigiektől eltérően négy ifjú zalai balett-növendék nyitja majd meg, majd Németh József nyugalmazott múzeumigazgató mond köszöntőt.

Ami a könnyűzenét illeti január 23-án a Keresztury ÁMK-ban fellép Odett és a Go Girlz!, Takács Eszter és Varga Zsuzsa, 24-én pedig a Zabszalma együttes. Az irodalmi programok közül a szervezők kiemelték Jordán Tamás és Sebő Ferenc József Attila estjét (január 24. 19 óra Keresztury ÁMK), melyet 1978 óta adnak elő, bár az utóbbi években nem került színpadra, így igazi kuriózumnak számít. A kultúra napi programsorozat január 25-én zárul az Albatrosz Táncművészeti Társulat „Állati kalandozás” című táncmesejátékával.

(Zala-Lap, P. P.)

Tartalom megosztása: