keresés a weboldalon

Kultúra-napi tisztelgés (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kultúra-napi tisztelgés (Videó)

2016 január 25 - hétfő
Gálaesttel ünnepelte Zalaegerszeg a Magyar Kultúra Napját. Ily módon már több mint egy évtizede tiszteleg a város Kölcsey Ferenc hagyatéka előtt. A hagyományokhoz híven idén is átadták a Kultúra Mecénása Díjat, melyet minden évben olyan személy vagy szervezet vehet át, aki példaértékűen támogatja a helyi művészeti életet.

A rendezvénysorozat a IV. Zalaegerszegi Szalon Kiállítás megnyitójával kezdődött. A tárlat első helyét Fabók-Dobribán Fatime Illatszer című installációja nyerte. A fiatal festőművész azt mondja: megtiszteltetés számára, hogy bemutathatta alkotásait.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából nagyszabású koncertet adott a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar. Sándor János vezényletével és Marton Éva, Kossuth-díjas énekművész tanítványaival kiegészülve Kodály, Puccini, Donizetti és Lehár Ferenc szerzeményeket mutattak be. Ünnepi beszédet Török Zoltán mondott. A református lelkész hangsúlyozta: a magyar örökségnek – amit továbbadunk -, mindennapjaink részévé kell válnia.

A Kultúra Mecénása Díjat idén a Zalaszám Informatika Kft. kapta, melyet Szász Péter, ügyvezető igazgató vett át. A kitüntető cím visszaigazolás a vállalat számára.

Zalaegerszeg gazdag kulturális élettel rendelkezik. Köszönhetően a város művészeinek, zenészeinek és a különböző szervezeteknek – hangsúlyozta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

A program végén hagyományteremtő céllal elismerő oklevelet osztottak ki kulturális- és közművelődési szakembereknek. Ezt Dömötör Andrea, a Göcseji Múzeum gyűjteménykezelője, Vadvári Péterné, a Kersztury VMK nyugdíjasa és Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár munkatársa kapta.

A gálaműsor egészéről készített felvételt február 6-án 11 óra 15 perctől tekinthetik meg a Zalaegerszegi Televízó műsorán.

M.Zs./E.K.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: