keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kulturális Örökség Napja a zsinagógában (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kulturális Örökség Napja a zsinagógában (Videó)

2012 szeptember 11 - kedd
A Kulturális Örökség Napjának alapjai 1984-ben Franciaországban kezdődtek azzal a céllal, hogy a műemléki épületek az év egy hétvégéjén legyenek szabadon látogathatóak. Az Európai Unió támogatásával 1991-ben hivatalossá vált a rendezvénysorozat. Szeptember 15-én és 16-án ebből az alkalomból Magyarországon több mint 1000 műemléki épület várja majd a látogatókat.

Zalaegerszegen a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem nyitja meg kaput a Kulturális Örökség Napján. Nem véletlenül. A zsinagóga 1904-ben Stern József tervei alapján készült, eklektikus stílusban. Mára vallási funkcióját elvesztette. Kiállítások, tárlatok koncertek kedvelői látogatják elsősorban. A hétvégén azonban történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők. Építésétől napjainkig fotók és dokumentumok mutatják be, hogyan alakult át a több mint egy évszázad során – tudtuk meg Nagy Johannától a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem vezetőjétől.

A zsinagóga megtekintése mellett a látogatóknak lehetőségük lesz egy városnéző sétára, ahol Zalaegerszeg műemlék épületeinek homlokzatát tekinthetik meg Megyeri Anna muzeológus vezetésével.

A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben Fabók Dobriban Fatime képeiből láthatnak, Szil-szál szalmaszál címmel kiállítást az érdeklődők. A Kulturális Örökség Napján valamennyi program ingyenes.

DZsu/E.K.

Tartalom megosztása: