keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kulturális programok a városi könyvtárban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kulturális programok a városi könyvtárban

2005 március 08 - kedd
Több nagyobb rendezvénnyel is várja az olvasókat és az érdeklődőket a József Attila Városi Könyvtár az idei évben – tájékoztatott Major Árpád igazgató azon a sajtótájékoztatón, melyen két fontos programsorozatról számolt be az intézmény.

A József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából műveltségi versenyt rendeznek, majd sor kerül a 36. versmondó versenyre az általános iskolák között, s már 8-9 iskola vissza is jelezte a részvételt. A könyvtár az országban József Attiláról elnevezett általános iskolákkal közösen meghirdetett egy vers-illusztráció pályázatot is, melyre már várják az alkotásokat.

Április 11-én, a költészet napján sor kerül a József Attila nevét viselő könyvtárak közötti vetélkedőre is, melyen az országból 7 csapat vesz majd részt.
Mivel az olvasók nagy része középiskolás, a könyvtár az ő számukra is szolgál meglepetéssel. Négyszer egy órában filmvetítést szerveznek középiskolai osztályoknak, ahol Jelenczki István Eszmélet után – Elégia József Attila életéről című négyrészes filmjét mutatják be a diákoknak. Szintén az emlékév keretében április 4-én, a Pannon Tükör folyóirattal közös szervezésben, öt József Attila díjas költő lesz a könyvtár vendége egy beszélgetésre.

Kereki Judit, az olvasószolgálat vezetője a sajtótájékoztatón beszámolt az országosan zajló „Nagy Könyv” programról. Március 15-e után, egészen április 16-ig lehet a könyvtárban, és a kijelölt kulturális intézményekben szavazólapon voksolni egy világirodalmi, és egy magyar szépirodalmi regényre. A könyvtárosok szeretnék, ha minden olvasó felkeresné azokat az intézményeket, ahol szavazni lehet, s kiválasztana két olyan irodalmi alkotást, mely valóban élményt, s értéket nyújtott az olvasás közben. Az országosan összesített szavazatokból április végére összeáll majd egy százas könyvlista, melyből 12 könyvet lehet a voksolás második fordulójában kiválasztani. A nyertes 12 könyvből áll össze a nyár eleji könyvhét repertoárja, vagyis minden árusítóhelyen kellő számban lehet majd vásárolni a nyertes könyvekből. A legtöbb szavazatot kapott regény pedig az év Nagy Könyve lesz.

Tartalom megosztása: