keresés a weboldalon

Kultúrturizmus a skanzenben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kultúrturizmus a skanzenben

2006 szeptember 05 - kedd
A Göcseji Falumúzeum a Göcseji Múzeum kiállítóhelye, amely 1968-ban az ország legelső szabadtéri néprajzi múzeumaként nyitotta meg kapuit. Már az első években hihetetlen nagy népszerűségnek örvendett a turisták és a múzeumlátogatók körében, így nem csoda, hogy esztendőkön keresztül az ország egyik leglátogatottabb szabadtéri múzeuma volt.

A rendszerváltás után a belföldi turizmus visszaesett, s a szomszédos megyékben is nyíltak hasonló múzeumok, ezért ennek hatására kismértékben csökkent a Göcseji Falumúzeum látogatottsága. Ezt szem előtt tartva 1999 óta egy rendkívül tudatos marketingtevékenységet folytatnak a falumúzeumban, s az elmúlt időszak eredményei azt mutatják, hogy nem hiábavaló a fáradozás. Jelenleg a megyei fenntartású kiállítóhelyek közül a Göcseji Falumúzeum az egyik legismertebb és leglátogatottabb nevezetesség. A falumúzeum Zalaegerszeg legkeresettebb kultúrturisztikai helye, ahol az elmúlt évben közel 50.000 látogató fordult meg.

– A hazai és a külföldi turisták nagyon kedvelik a falumúzeumot, hiszen egy belépővel akár három múzeumot is felkereshetnek. A falumúzeum érdekességeinek megtekintése mellett bepillanthatnak a finnugor néprajzi parkba, vagy éppen a Magyar Olajipari Múzeumba. Ez akár egy egész napos programot is szolgáltathat egy családnak – kezdte dr. Vándor László megyei múzeumigazgató. – Örömteli, hogy egyre több zalaegerszegi keresi fel a falumúzeumot, amely azt tükrözi, hogy a helyieket is érdeklik az ilyen jellegű látnivalók. Korábban a német turisták voltak a leggyakoribb külföldi vendégeink, mára azonban ez megváltozott. Nagyon sok magyar vendéget fogadunk, de a hollandok és a belgák is gyakori vendégek.

Továbbra is jelentős arányban képviseltetik magukat az osztrákok, de ettől az évtől ugrásszerűen megnövekedett a lengyel turisták aránya. A lengyelek komolyan foglalkoznak a kultúrturizmussal, és szívesen látogatnak el a falumúzeumhoz hasonló helyekre.

A falumúzeum amellett, hogy bemutatja a 19. századi és a 20. század eleji göcseji életmódot, a zalaegerszegi hagyományőrzés egyik legfontosabb színtere. Ehhez kapcsolódóan sok évvel ezelőtt útjára indítottak egy rendezvénysorozatot, melynek keretében rendszeresen megrendezik a zalaegerszegi fazekastalálkozót, a Mura menti népek fesztiválját, az Egerszeg búcsút, a kenyérfesztivált, valamint a szüreti ünnepséget és a disznóölést. Ezeket a rendezvényeket általában különböző szervezetekkel együttműködve rendezik meg, s ezeket általában több ezer látogató keresi fel.

– A fazekastalálkozón 6500, a Mura menti népek fesztiválján 2300, az Egerszeg búcsún közel 5000, a kenyérfesztiválon pedig 3500 látogató fordult meg – folytatta dr. Vándor László. A falumúzeum áprilistól október végéig tart nyitva. Áprilisban 13.667, májusban 4362, júniusban 2232, júliusban 12.404, míg augusztusban több mint 9000 látogatót regisztráltunk. Könnyen megeshet, hogy ebben az évben minden eddigi rekordot megdöntünk, ami azt jelenti: előfordulhat, hogy 2006-ban rekordszámú látogató keresi fel a falumúzeumot.

Az igazgató elmondta, a falumúzeum elkészítésekor az infrastrukturális létesítményeket nem építették ki, ezért ezeket később pótolták. Mindezt saját erőből, valamint a megyétől és a várostól kapott támogatásokból próbálták megvalósítani, így mára egy szép fogadóépület, foglalkoztatóház, műhelyek, öltözők létesültek a múzeum területén. Ebben az esztendőben pedig 40 millió forintot sikerült nyerni az egyik állami pályázaton, melyből egy olyan épületet szeretnének felépíteni, ahol konferenciatermet, vendéglátóhelyet, illetve egy ajándékboltot alakítanának ki. Ennek építéséhez még ezen az őszön hozzá kívánnak fogni, s a tervek szerint 2008-ra már használni is lehet a létesítményt. A falumúzeum vezetése egyébként nagyon készül a múzeum közelgő 40. évfordulójának megünneplésére, és bíznak benne, hogy a jövőben a város komoly segítséget nyújt a Göcseji Falumúzeum fejlesztéséhez. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: