keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kuncze Gábor Egerszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kuncze Gábor Egerszegen

2005 március 14 - hétfő
A Szabad Demokraták Szövetségének az a célja, hogy egyszerűbb, átfogóbb és stabilabb legyen a magyar adórendszer. A változtatásokhoz ugyanakkor politikai akaratra is szükség van – fogalmazott zalaegerszegi sajtótájékoztatóján Kuncze Gábor, a párt elnöke.

Elmondta: az ország versenyképességéhez szükség van az adóreformra, adócsökkentésre. „De ha több pénzt hagyunk az embereknél, kevesebb marad az államnál és aki adócsökkentésről beszél, annak szólnia kell a költségvetés kiadási oldaláról is. Ezen túl az ötletek beárazzuk, és megmondjuk, melyik ötletnek mi az ára”. A politikus szerint megérett a helyzet a változtatásokra: elsőként az egészségügyet emelte ki, ahol a rendszerváltás óta, bár több minden történt, a finanszírozás kérdései nem kerültek megváltoztatásra. Ez vár a közigazgatásra, a szociálpolitikára is.

Az SZDSZ a személyi jövedelemadó radikális megváltoztatását szorgalmazza: 3 millió forintig 18, efelett 34 százalékos adókulcsot javasolnak. Továbbá azt, hogy ebből az adónemből vegyék ki a szociálpolitikai elemeket, illetve vizsgálják felül a kedvezmények jelentős részét is. Ez teremti meg a teret ugyanis ahhoz, hogy az adócsökkentést végre lehessen hajtani. Egyetértenek abban a kormánypártok, hogy az áfa egykulcsos – 19-20 százalékos – legyen. Mint Kuncze Gábor fogalmazott, az iparűzési adónál nem lehet a radikális változtatásokat meglépni, mert 350 milliárd forintnyi bevétele van ebből az önkormányzatoknak. Néhány év kell ahhoz, hogy a helyére léphessen például a nyereségadó, amit az önkormányzatok állapíthatnának meg.

Tartalom megosztása: