keresés a weboldalon

Kuseli cserediákok a zalai megyeszékhelyen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kuseli cserediákok a zalai megyeszékhelyen (Videó)

2015 május 13 - szerda
12 cserediák diák érkezett Zalaegerszegre Kuselből. A tanulókat a Báthory Szakközép Iskola látja vendégül, ahol egy meghatározott témában tudományos munkát is végeznek. A fiatalok magyar társaik segítségével ismerhetik meg a várost és a helyi szokásokat.

A vendégeket Gecse Péter alpolgármester köszöntötte a városházán. Az ezt követő beszélgetésen a fiatalok elsősorban a programok felől érdeklődtek, de volt olyan is, aki Zalaegerszeg címeréről kérdezte a városvezetőt. Gecse Péter úgy véli: a zalai megyeszékhelynek fontosak a testvérvárosi kapcsolatok, amit a kuseli, immár 30 éves barátság remekül példáz.

Hans-Ulrich Fröhl, a kuseli diákokat kísérő pedagógus már kezdetektől, vagyis 3 évtizede hoz csoportokat Zalaegerszegre. Ennek köszönhetően több magyar családdal tart fenn baráti kapcsolatot.

A Zalaegerszegi Báthory és a kuseli szakközépiskola tanulói ebben a tanévben közös feladaton dolgoztak: megoldásokat kerestek a felgyorsult életmód ellensúlyozására, s egy egészségesebb életmód kialakítására. Az együttműködés csúcspontja most a személyes találkozás.

Lukas Trumm tavaly életre szóló barátságot kötött cserepartnerével, így idén is örömmel tért vissza Zalaegerszegre.

A diákcsere program jó lehetőséget kínál a nyelvtanulásra is. A kuseli gyerekek ilyenkor zalaegerszegi családoknál laknak, s így a vendéglátó magyar diákoknak kitűnő lehetőség adódik az iskolában is tanult német nyelv gyakorlására.

Tóth Evelin Bettina német nyelvtudása sokat fejlődött a csereprogramnak köszönhetően.

A vendégek 10 napot töltenek a városban. A helyi programok mellett megismerkedhetnek a fővárossal és kirándulhatnak a Balatonnál is.

DZsu/B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: