keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kutatóbarát levéltár

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kutatóbarát levéltár

2006 január 23 - hétfő
A magyar kultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatót a Zala Megyei Levéltár vezetése. Káli Csaba igazgatóhelyettes a 2005-ös esztendő gazdálkodásról és főbb eseményeiről számolt be.

Mint mondta, előrelépést jelent, hogy az intézmény egy mikrofilm- leolvasóval gazdagodott, ami „kutatóbaráttá” teszi az iratkezelést és -keresést. Molnár András igazgató az ez évi tervekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a 2006-os esztendő az e-archívum éve lesz, hiszen elindul az egységes elektronikus archívum kiépítése. Az eddig irattárban őrzött, fondtörzskönyvben nyilvántartott dokumentumokat digitalizálják, s az egyes megyei intézmények anyagainak alapinformációi is ebbe a rendszerbe kerülnek majd be. A levéltár figyelmet fordít továbbá a nemzetközi kapcsolatokra, illetve a határon túli kutatómunkára. Ismét megrendezik Szlovéniában az ifjúsági levéltári kutatótábort, egy országos kiadványsorozatban, pedig megjelenik a Mariborban feltárt magyar eredetű dokumentumokról szóló anyag.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásainak késedelme miatt jó néhány, tavalyi évre tervezett kötet csak a 2006-os évben lát napvilágot, így több könyvbemutató is lesz idén. Horváth Zita „Paraszti vallomások” kiadványának második része, és Paksi Zoltán politikatörténeti könyve, mely a Horthy-korszak pártmozgalmait és választásait elemzi. A sajtótájékoztatón részt vevő dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta: fontos, hogy korszerű és modern kutatások folyjanak a város történetéről, ezért az önkormányzat igyekszik támogatást adni a jövőben is a hiányt pótló könyvek megjelentetéséhez.

A továbbiakban bemutatásra került a Zalaegerszegi Füzetek sorozat legújabb, sorrendben a kilencedik száma is, mely az 1950-es évekbe kalauzolja az olvasót. Káli Csaba „Zalaegerszeg az ötvenes években (1947-1956)” című kötetét Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója méltatta. A szerző úttörő vállalkozásba kezdett, hiszen a tárgyalt korszak még feldolgozatlan, s nem születtek igazán jó történeti munkák sem. Ennek oka legfőképp az, hogy ezekről az évekről általában csak propagandaanyagok állnak rendelkezésre, melyek torzítják a valóságot. Káli Csabának azonban az egykori tanácsi irattári dokumentumok feldolgozásával sikerült tudományos megalapozottságú könyvet készítenie, mely még olvasmányos is, s kiváló keresztmetszetet ad a vizsgált korszakról. (Zala-Lap Kft., P. P.)

Tartalom megosztása: