keresés a weboldalon

Kutatók Éjszakája 2013

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kutatók Éjszakája 2013

2013 október 20 - vasárnap
2013.09.27-én ismét megrendezték Zalaegerszegen a Kutatók Éjszakája elnevezésű programsorozatot.

Idén Zalaegerszegen több helyszín közül választhattak a kutatás és a tudományok iránt érdeklődők. Mi a zalaegerszegi Inkubátorházban kezdtük a látogatást, itt jelenleg egy versenyautót tesztelnek. Az autóhoz egy kicsi számítógépet csatlakoztattak, amely egy nagyobb számítógépbe továbbítja a működési paramétereket. 
 
 
Láthattunk itt a Nyugat-magyarországi Egyetem diákjai által készített robotokat is. Volt köztük fénykövető, és vonalkövető robot is, amelyik egy lapra tetszőlegesen rajzolt pályán képes haladni. A lerajzolt sötét csíkot érzékelői segítségével különbözteti meg a fehér papírlaptól.
 
Egy másik teremben többféle műszert láthattunk. Közülük az egyikkel azt mérik, hogy egy test, pl. egy csomagoló doboz mekkora nyomást tud elviselni anélkül, hogy összeroppanna.
 
A Budapesti Gazdasági Főiskola Zöld Kampuszán folytattuk a látogatást, ahol a mindennapjainkban is előforduló fizikai és kémiai kísérleteket nézhettünk meg.
  
 
Kipróbáltuk a nem newtoni folyadék viselkedését: a kukoricakeményítő és víz keveréke megkeményedik, ha erőt fejtünk ki rá. Nem fröccsenik, amikor ököllel belecsapunk. Ha ügyesek vagyunk, még formázni is tudjuk, de ha nem hat rá erő, akkor folyékonnyá válik, kifolyik a kezünkből.
 
 
Ha a tűz fölé nejlon zacskót teszünk, a meleg levegő beleáramlik, amitől a magasba emelkedik. Ezen az elven működik a hőlégballon is. A magasban persze a kihűlt levegő kiáramlott a zacskóból és az a földre hullott.
 
Megnéztük azt is, hogy ha egy üvegre 2 lyukat fúrunk, és vizet töltünk bele, akkor az alsó lyukon nagyobb ívben folyik a víz, mert ott nagyobb a nyomás. Ha az üveget lezárjuk, akkor a felső lyukon nem folyik a víz, mert ott megy befelé a levegő és a nyomáskiegyenlítődés miatt csak az alsó lyukon fog távozni a folyadék.
 
Sok, ezekhez hasonló érdekes kísérletet nézhettünk meg, és a magyarázatok segítségével meg is értettük, hogy minek köszönhetőek a jelenségek.
 
Már most várom a jövő évi Kutatók Éjszakáját!
 
Kovács Ferenc  4.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: