keresés a weboldalon

Kutyás-órák a Landorhegyiben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kutyás-órák a Landorhegyiben

2010 február 15 - hétfő
A „Közelebb az Állatokhoz Alapítvány” 2005 -ben kezdett kutyás foglalkozások bevezetéséhez egy pilisjászfalui általános iskolában. A vártnál nagyobb sikert hozott a program, melyet tantervbe vett elsőként az országban a zalaegerszegi Landorhegyi – iskola a 2009/2010-es tanévtől. Így már félévnyi tapasztalat és rengeteg pozitív élmény van az 1. c. osztály tanulói, pedagógusai és Gyömbér, a barátságos golden retriever nőstény kutyus és gazdája, dr. Gombos László mögött.

– Négyéves programmal kezdtünk, mely során Gyömbér, különböző órákon vesz részt. Ezzel újfajta motivációt ad a gyerekeknek a tanulásra és például testnevelés órán a mozgásra. Másrészt a kutya megismerése által közelebb visz a természethez, az állatokhoz, ahhoz a világhoz, melytől egyre inkább eltávolodik az ember – kezdte a részletek ismertetését dr. Gombos László.

– Sok gyerek nem találkozott még ezzel a szituációval, vagyis hogy hogyan kell egy kutyával kommunikálni. Ezt is megtanítjuk, illetve vannak olyan órai feladatok, ahol a kutya aktív részt vállal. Ez utóbbira példa a testnevelés órán a közismert Tűz, víz, levegő módosított változata, amikor a kutya mozgását kell a tanulóknak utánozni.

– Nagyon szeretik a gyerekek a kutyás órákat, érezhetően aktívabbak, fegyelmezettebbek, motiváltabbak – mondja Jónás Csabáné osztályfőnök. – Első osztályban főként frontális munkában dolgozunk, a kutya jelenléte miatt viszont csoportbontás szükséges, amit egyébként csak harmadik osztálytól szoktunk alkalmazni. Így az egyik csoport a kutyával dolgozik, a többiek egyéb feladatokat végeznek, úgy hogy közben ne zavarják a kutyát. És erre ügyelnek is.

A második félévtől a testnevelésen kívül egyéb órákon (matematika, környezet) is részt vesz Gyömbér. Nagyon nagy az érdeklődés a szülők részéről is, úgyhogy nyílt napot is kellett tartani e miatt. A gyerekek pedig imádják az állatot, bújnak hozzá, simogatják. Az osztályban van néhány magatartás problémás gyerek, és olyanok is, akik nehezen figyelnek. Ezen a problémán sokat segített Gyömbér jelenléte, csak pozitív hatásról tudok beszámolni.

– Honnan jött az ötlet?

– Tavaly hívtak az állatok világnapja alkalmából előadást tartani az iskolába, ahova elhoztam Gyömbért is. Akkor döbbentünk meg, hogy tömegével jöttek a gyerekek csupán a kutya jelenléte miatt – kanyarodik a kezdetekhez dr. Gombos László.

– A kutyás órát eredetileg terápiás céllal találták ki, de egészséges gyermekek esetében is sok segítséget ad. Innen jött az ötlet a kutyás órákra. Ez egyben nehézség is, hiszen eredetileg 8-10 fős csoportokra szól a program, nem egy egész osztályra. Ha 28 gyerek dobja el kétszer a labdát, akkor 56-szor fordul a kutya. Gyömbér mindenben partner, igaz, hogy kifárad, néha.

– Milyen alkalmasság szükséges mindehhez?

– Mivel nem egyszerű a feladat, még ha annak is látszik, nem minden kutya alkalmas rá. Alapvető az emberek abszolút elfogadása, a nulla agresszió és hogy mindenkivel szívesen dolgozzon.

– Hogy derült ki Gyömbérről, hogy ő ilyen?

– Jártunk kutya oviba és iskolába és ott hamar kitűnt, ezekkel a képességeivel. Fogalmunk sem volt egyébként a programról, hisz az egésznek nincs még nagy múltja a világon sem. Az országban 30-40 ilyen célra kiképzett kutya van. Az alkalmasság feltétele a megfelelő hozzáállású gazdi is, az engedély csak vele együtt érvényes, tehát Gyömbérrel csak én dolgozhatok az órán – jegyzi meg Gombos László.

– Mi az óra menete?

– Nincsen nagyon minta, nekünk kell kidolgozni a koncepciót, melyben az osztályban tanító két pedagógus a partner. Óra elején van egy üdvözlés, amikor a kutya minden gyerekhez odamegy. Aztán sorverseny csoportbontásban és van közös feladat is. Közben mindig van vízfelelős, aki ügyel arra, hogy Gyömbér ne legyen szomjas. A feladatokat úgy építjük fel, hogy a figyelmet, memóriát fejlessze.

Ennek már fél év után is vannak látható jelei, hosszú távon meg abszolút – mondta végül Gombos László, aki szülőként is pártol minden olyan lehetőséget, mely a gyerekek minél sokoldalúbb fejlődését segíti. Valóban megunhatatlan Gyömbér közelébe lenni, de a kutyust és gazdit szólította a kötelesség, készülni az iskolai farsangon való fellépésre, mely azóta már sikeresen lezajlott.

Még több fotó a kutyás óráról a www.zalamedia.hu galériájában!

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: