keresés a weboldalon

Lakásbérleti szerződések közjegyzői okirattal

Zalaegerszeg címer
Hírek

Lakásbérleti szerződések közjegyzői okirattal

2010 június 22 - kedd
Július elseje után megkötendő, valamint meghosszabbítandó lakásbérleti szerződéseket közjegyzői okiratba kell foglalni. A zalaegerszegi közgyűlés áprilisban módosította ily módon a lakások bérletéről, illetve elidegenítéséről szóló rendeletét, mivel az elmúlt években a bérbeadó Lész Kft. lakbér- és közüzemi díjtartozásokból felhalmozódott kintlévősége folyamatosan emelkedett. Minderről a Lész Kft., a Városgazdálkodási Kft. valamint a Zala-Depo Kft. közös sajtótájékoztatóján számoltak be.

Dr. Kadlicskó Krisztina ügyvéd, a Lész Kft. jogi képviselője elmondta, kintlévőségük 2009. december 31-én 121 millió forintot tett ki, ami most már 130 millió, de év végére 180 millió forint is lehet. A tartozások miatt 2007 óta a Lész Kft. 112 esetben indított eljárást a lakás kiürítése érdekében, ebből mostanra 21 ügyben fejeződött be az eljárás és 19 ügy került végrehajtási szakaszba.

A bírósági és végrehajtási eljárások együttes időtartama akár a négy évet is elérheti, mialatt a lakbér- és közüzemi díjtartozások milliós nagyságrendre is növekedhetnek. Emiatt rendelkezett a közgyűlés a közjegyzői okiratba foglalt szerződésről, amely révén a hosszas bírósági procedúrát nélkülözve, három-négy hónap alatt sor kerülhet végrehajtásra a 150 ezer forint hátralékkal tartozó bérlők esetében, meggátolva így a lakbér- és közüzemi díjtartozás további felhalmozását.

A bírósági végrehajtás alatt hat hónapi részletfizetést továbbra is lehet adni, ha az adós időközben megállapodik a tartozás kiegyenlítéséről a népjóléti osztállyal, a családsegítő szolgálattal vagy a Lakhatásért Közalapítvánnyal. Ezen hatósági szerződés birtokában a Lész Kft. továbbra is moratóriumi időt biztosít.

A közjegyzői okirattal is lehetséges az, hogyha az adós egy összegben megfizeti tartozását, akkor bérleti szerződését egy évre meghosszabbítja a közgyűlés. Ha ezen idő alatt rendesen fizeti a lakbér- és közüzemi díjakat, a volt adós újra köthet határozott idejű lakásbérleti szerződést.

Kadlicskó Krisztina felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány által meghatározott kilakoltatási moratórium kizárólag a bajbajutott devizahitelesekre vonatkozik, az önkormányzati bérlemények esetében továbbra is december 1-jétől következő év március 1-jéig tart a moratóriumi idő.

A szerződések közjegyzői okiratba foglalásának költsége a Lész Kft. terheli, ami idén másfél-kétmillió forint, jövőre a lejárt szerződéseket tekintve már 4,3 millió forintot tehet ki. A közjegyzői okirat jogilag biztonságos helyzetet teremt azzal, hogy a bérlők felelősséget vállalnak a kétoldalú szerződés aláírásával, hangsúlyozta az ügyvéd.

* * *

Az elmúlt hetekben 25 ezer darab egynyári virágot ültettek ki összesen 700 négyzetméteres felületen, 22 helyszínen – mondta el Bakiné Rédei Tímea, a Városgazdálkodási Kft. közterület-fenntartási ágazatának vezetője. A tavalyi pasztellszíneket idén két színárnyalat váltotta fel a virágágyásokban. Az egyik a „hűsítő kékség”: lila, kék és a fehér színű virágok pompáznak például a Megyeháza, vagy a mozi előtti területen. A másik a „napos meglepetés” fantázianevet viseli: Csány és Deák téren, az andráshidai körágyásban a bordó, a piros, a citrom- és narancssárga színű virágok uralkodnak.

A Városgazdálkodási Kft. másfél millió négyzetméter belterületi zöldfelületen valamint harminc hektáron a parkerdőben végez kaszálást. A csapadékos időjárás rendkívül megnehezítette a munkálatokat, ezért létszámot bővítettek. Idén eddig a teljes terület kétszeri, illetve a belváros négyszeri lekaszálására került sor.
Az ingatlanok előtti közterületek gondozása a tulajdonos, a társasházak esetében azok kezelőinek vagy lakóinak a feladata. A város és a Városgazdálkodási Kft. által meghirdetett Virágos Zalaegerszegért pályázatra július 15-ig lehet jelentkezni.

* * *

A Zala-Depo Kft. április 12-től biohulladék-gyűjtést is végez, melynek mennyisége ez idáig 26 ezer kilogrammot tett ki. Négyszáz ingatlantulajdonos kért eddig hulladékgyűjtő edényt, amit a kft. használati díj nélkül biztosít, viszont állagmegőrzési és kártérítési kötelezettséget vállalniuk kell a használóknak. A gyűjtőedénybe kizárólag falevél, fű, maximum 10 centiméter méretűre felaprított fás szárú növények, zöldségek és gyümölcsök hulladékai helyezhetők el.

A Zala-Depo Kft.-nél továbbra is igényelhető a szerves konyhai és kerti hulladék szakszerű megsemmisítésére és újrahasznosítására szolgáló 360 literes komposztáló edények, melyek egyszeri használati díja 5040 forint – mondta el Bagladi Anna, a három cég kommunikációs referense.

Zala-Lap, Antal Lívia

Tartalom megosztása: