keresés a weboldalon

Látni a láthatatlant

Zalaegerszeg címer
Hírek

Látni a láthatatlant

2006 november 15 - szerda
Pályázati támogatásnak köszönhetően a közelmúltban több olyan eszközt is vásárolt a József Attila-könyvtár, amelyek a látás- és a hallássérült látogatók tájékozódását, valamint munkáját segítik.

Nitsch Erzsébet igazgatóhelyettestől megtudtuk, a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány pályázatán 3 millió forintot nyert az intézményük, amelyből több korszerű berendezést sikerült beszerezni. Vásároltak például egy olyan gépet, amely többszörösére nagyítja az alá helyezett dokumentumokat, könyveket, de pár hete egy speciális számítógép is működik a könyvtárban, amely szkennelés után felolvassa a szöveget, így nagyban megkönnyíti az olvasást. A hallássérültek pedig egy olyan korszerű készüléket használhatnak, amely felerősíti a könyvtárosok hangját, vagyis zavartalanná válik a felek közötti kommunikáció. Gondolva a csökkentlátókra, új feliratokat és útbaigazító jelzéseket helyeztek ki az intézményben, azaz sokkal egyszerűbbé vált számukra a könyvtáron belüli tájékozódás. Az akadálymentesítést már korábban sikerült megoldani, vagyis a közlekedés sem jelenthet problémát.

Az igazgatóhelyettes elmondta, szeretnék, ha a látás-, illetve a hallássérült emberek számára sem okozna gondot, ha el kívánnak olvasni valamit a könyvtárban, vagy ha éppen internetezni támad kedvük, akkor azt ugyancsak probléma nélkül meg tudják oldani. Ennek érdekében már fel is vették a kapcsolatot a látássérültek egyik egyesületével, s ajánlották számukra az intézmény új szolgáltatásait. A könyvtár munkatársai bíznak benne, hogy a jövőben még többen veszik igénybe a korszerű eszközeiket, és sokak számára még vonzóbbá válik a József Attila Városi Könyvtár. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: