keresés a weboldalon

Látogatás Brüsszelben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Látogatás Brüsszelben

2006 december 19 - kedd
A Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója dr. Háry András, és Rigó Csaba tanácsnok, a gazdasági bizottság elnöke december 7-én és 8-án Brüsszelben részt vett a belgiumi magyar nagykövetségen a nyugat-dunántúli belga üzletember-találkozón, és a belgiumi magyar üzleti klub évzáró gáláján. A rendezvényen a két szakember bemutatta Zalaegerszeg befektetéstámogató programját és a Pannon Mechatronika Klasztert. Az utazás célja, új befektetők Zalaegerszegre csábítása a helyi gazdasági élet megélénkülése érdekében, és hogy hosszú távú minőségi munkahelyek jöjjenek létre a városban. Ezentúl, a gazdasági lehetőségek kihasználása, amely rendkívül fontos az unió új költségvetési időszakában, 2007-2013 között.

Érdeklődésünkre Rigó Csaba elmondta: a Nyugat-dunántúli Régió brüsszeli képviseletén tárgyalást folytattak Hans Beckkel, hazánk korábbi uniós nagykövetével, aki arról érdeklődött, hogy a magyar cégek tudnak-e profitálni az uniós csatlakozás adta lehetőségekből. Tájékoztatták Hans Becket a folyamatban lévő uniós projektek tapasztalatai alapján felmerült jogalkalmazási, üzemeltetési és finanszírozási problémákról. Felhívták a figyelmét a lassú pénzügyi teljesítésekre és a körbetartozásokra, melyek magyar munkahelyeket veszélyeztethetnek. Szóltak a 2007-től megnyíló forrásokkal kapcsolatban, a pályázatokhoz szükséges önrész előteremtésének nehézségeiről is.

Győrffy Gábor, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója a régió helyzetéről tartott előadást, kiemelve a közelmúltban elfogadott operatív programot. A két zalaegerszegi szakemberrel külön is folytatott megbeszélést a várost és környékét érintő lehetséges fejlesztésekről. A következő hét évben mintegy 144 milliárd forint jut a régióban az operatív programra.

Az utat értékelve, Rigó Csaba hozzátette: hasznos lenne, ha az önkormányzat és a Városfejlesztő Zrt. vezetői tovább ápolnák az üzleti kapcsolatokat, és érdemes lenne megszervezni a zalaegerszegi vállalkozások bemutatását belgiumi szakmai és pénzügyi befektetői köröknek. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: