keresés a weboldalon

Látványraktár a pincegalériában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Látványraktár a pincegalériában

2009 július 22 - szerda
Formálódik a Németh János állandó kiállítás színhelye a Göcseji Múzeumban. Az egykori Mecénás Galéria területén az elmúlt hetekben befejeződött a pincehelyiség szigetelése, és a mellékhelyiségek kialakítása, valamint új világítótestek kerültek a galériába – válaszolt érdeklődésünkre dr. Kostyál László művészettörténész, a múzeum igazgatóhelyettese.

Már évek óta húzódott Németh János keramikusművész állandó tárlatának kérdése. Helyi politikusok, kulturális szakemberek egyaránt tisztában voltak vele, hogy eljött az ideje egy állandó kiállítás létrehozásának. A helyszín azonban sokáig váratott magára. Kostyál László elárulta, hogy dr. Vándor László múzeumigazgatónak jutott eszébe a pincegaléria lehetséges helyszínként, miután a Mecénás elköltözött onnan.

„A zalaegerszegi keramikusművész életműve az egyetemes magyar kultúra része, a készülő kiállítás pedig egy új kulturális színfoltja lesz a városnak, mely idegenforgalmi vonzerőt is jelent. A helyszín elnyerte a művész és a város vezetésének tetszését is, így megkezdődhetett a galéria teljes felújítása, illetve átalakítása” – folytatta a művészettörténész.

A beruházás költségeihez az önkormányzat több mint 10 millió forinttal, a megyei önkormányzat három és fél millió forinttal járult hozzá. A szigetelés költségeit (közel 13 millió forintot) pedig a kulturális tárca egyik pályázati keretéből biztosították. „A kiállítás tulajdonképpen egy látványraktár lesz. Ez annyit jelent, hogy a tér egyik felében több alkotás lesz látható, mint amennyit egy hagyományos tárlat lehetővé tenne.

A galéria így két részből áll majd: a bejárattól jobbra a »raktár« fogadja a látogatókat. Itt sűrűbben lesznek az egyes alkotások – főleg a kisebb és közepes méretű kerámiák – és domborművek a falakon, amiket a látogató jobban szemrevételezhet. A nagyobbik terem lesz maga a galéria, hagyományos posztamensekkel.”

A koncepció lényege, hogy Németh János egész életművéről adjon egyfajta keresztmetszetet, tehát hogy a tárlat egy átfogó gyűjteménnyé váljon. A későbbiekben a galéria egy olyan Németh János-központtá alakulna, ahol fellelhető lesz a művészről szóló összes könyv, dokumentum, újságcikk. A távlati tervek szerint multimédiás eszközök és számítógép segítségével megtekinthetők lennének a róla készült riportfilmek, a köztéri alkotásokat bemutató fotóanyagok, valamint a kiállításmegnyitók videofelvételei is.

Kostyál szerint fontos a kutathatóság és az interaktivitás, ám ennek feltételei csak a tárlat kialakításának második vagy harmadik ütemében valósulnának meg. A látványraktár kifejezés amúgy már nem számít újnak a szakmában, a korszerű muzeológia egyik leggyakoribb eleme lett az elmúlt években. Ez is része a látogató- és közönségbarát múzeumi koncepcióknak.

A keramikusművész állandó kiállításának egyik fontos része lesz a dizájn is. Kialakításra vár egy úgynevezett fogadófal a művész óriásszignójával, mely a bejárat előtti téren díszeleg majd. Az igazgatóhelyettes szerint ez egy „cégér” lesz, mely már messziről látszik, s bevonzza a látogatókat a kiállítótérbe.  Nem titok az sem, hogy az új kulturális helyszín kialakítása szorosan összefügg a múzeum és templom körüli tér rendezésével.

A nemrégiben elszállított Szent Flórián-szobor a tisztítás és felújítás után a Göcseji Múzeum közelében kerül majd újra felállításra. Az időszaki kiállítóteremhez pedig egy passzázst szeretnének a Szentháromság-szoborral egyvonalban. Emiatt az 1944-ben elhurcoltak emlékműve kicsit arrébb költözne. A Németh János állandó kiállítás várhatóan az ősz második felében kerül átadásra.

(Zala-Lap, – pP -)

Tartalom megosztása: