keresés a weboldalon

Le mans-i diákok vendégségben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Le mans-i diákok vendégségben

2006 november 27 - hétfő
A nemzetközi Leonardo-program keretében, a Ganz-Munkácsy-iskola vendégeként, három hetet tölt Zalaegerszegen kilenc francia szakközépiskolás diák. A fiatalok szakmai képzésen vesznek részt, de bekapcsolódnak az egyes bázisüzemekben folyó gyakorlati munkába is.

A francia Lycée Professionel Le Mans Sud szakközépiskola tanulói – két kísérőtanár társaságában – november 12-én érkeztek a zalai megyeszékhelyre, s legfőbb céljuk, hogy az ország és a város megismerése mellett, bepillantsanak az itt folyó képzésbe, és gyakorlatban is kipróbálják az elhangzott ismereteket. Baján Antaltól, a Ganz-Munkácsy-iskola igazgatójától megtudtuk: intézményük régóta ápol kapcsolatot külföldi szakközépiskolákkal, így e barátság, illetve a Leonardo-program keretében most kilenc végzős francia diákot láthatnak vendégül.

A fiataloknak először elméleti oktatást szerveztek, majd ezt követően különböző autószalonokban – magyar diákokkal együtt – üzemi gyakorlaton vesznek részt. A francia középiskola egyébként egy rendkívül komoly szakképző intézmény, hiszen itt képzik például a Forma-1 versenyszerelőit is. A Le Mans-i diákok fejlődése szempontjából előnyös, ha más országokban folyó munkafázisába is betekinthetnek, így nagyon szívesen jöttek Zalaegerszegre.

Az ifjak remekül érzik magukat Magyarországon, s a napi munka mellett rengeteg új dologgal ismerkednek meg. Ellátogattak már például a szentgotthárdi Opel-gyárba, megtekintették Zalaegerszeg főbb látnivalóit, és egy kellemes napot eltöltöttek a kehidai termálfürdőben.

Baján Antal elmondta: bíznak benne, hogy intézményük sikeresen szerepel a következő Leonardo-program pályázatán, és jövőre az ő diákjaik utazhatnak majd Franciaországba. (Zala-Lap Kft., P. Sz., Z. A.)

Tartalom megosztása: