keresés a weboldalon

Lebontották a saroképületet

Zalaegerszeg címer
Hírek

Lebontották a saroképületet

2009 június 11 - csütörtök
Bár korábban modelleztük a Göcsej-Mártírok úti kereszteződésben a körforgalom elhelyezésének lehetőségét, az ehhez szükséges feltételek hiányában ez komolyan szóba sem került – mondta lapunknak Kámán István, a polgármesteri hivatal útépítési és közlekedési csoportvezetője. – Nemcsak, hogy nem volt meg a csomópont kialakításhoz szükséges hely – hiszen kétsávos körforgalmat kellett volna itt kiépíteni -, további gond jelentkezhetett volna a rendőrlámpák által biztosított összehangolt rendszerben, amely a Platán sortól egészen a Kovács Károly térig tart.

– A Kossuth utca tehermentesítése nyomán vetődött fel komolyabban a csomópont átépítésének a gondolata, azzal az igénnyel, hogy a Mártírok útra terelt buszforgalomnak itt biztosított legyen a balra kanyarodás a kórház irányába. Emellett kezelni kellett a Mártírok és a Köztársaság útról jobbra kis ívben kanyarodók sávátlépésének problémáját is – vázolta Kámán István az átépítés főbb szempontjait.

Megtörtént a beruházáshoz szükséges területek (Göcsej-Mártírok utcák saroképülete, Éva presszó előtti zöldterület) megvásárlása, illetve kisajátítása. Az engedélyezési terv szerint mindkét irányból külön forgalmi sáv biztosítaná a jobbra kanyarodást, a Mártírok útjáról a Göcseji útra – kórház irányába – balra kanyarodást, emellett áthelyezésre kerülnének a buszmegállók, valamint a gyalogjárda mellett kerékpárút épülne.

S bár tavaly októberben az összes feltétel adott volt a csomópont átépítéshez, a közbeszerzési eljárást a város – ajánlatkérő – eredménytelennek minősítette, a nyertes pályázó magas vállalkozói ára miatt.

– A mintegy 230 millió forintos csomópont átépítésnek közel kétharmadát a közműkiváltások tették ki és ez nagy mértékben megnövelte a vállalkozói árat – utalt Kámán István az okokra. – Természetesen továbbiakban is az önkormányzat céljai közt szerepel a jelzőlámpás „Göcsej-Mártírok csomópont” átépítése, a csomópont kapacitásának növelése érdekében.

Fentieket elősegíti, hogy a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretén belül lehetősége van az önkormányzatnak, pályázat benyújtására „Belterületi utak fejlesztésére”, melyen 75%-os állami támogatás nyerhető el, a beruházáshoz szükséges önrész az önkormányzat költségvetésében rendelkezésre ál). A pályázatot 2009. szeptemberéig szükséges benyújtani, a támogatásról pedig még az idei évben döntés születik.

(Zala-Lap, S. P.)

Tartalom megosztása: