keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ledolgozhatják a tartozást (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ledolgozhatják a tartozást (Videó)

2011 március 02 - szerda
Egyre kevesebben tudják befizetni a havi rezsijüket Zalaegerszegen is. Az önkormányzati bérlakásokat üzemeltető LÉSZ Kft-nél 153 millió forintos lakossági tartozás halmozódott fel. Ha április közepén lejár a kilakoltatási moratórium a városban 25 család kerülhet utcára. A LÉSZ Kft. azon van, hogy minél több fizetési alternatívát tudjon kínálni a tartozó ügyfeleknek.

Az önkormányzati bérlakásokban élők több mint fele tartozik. Sokan nem tudják befizetni víz és közüzemi számlájukat, legtöbben a lakbérrel és a közös költséggel tartoznak. Zalaegerszegen eddig közel 40-en halmoztak fel 1 millió forint feletti tartozást. A LÉSZ Kft több mint 150 millió forintos kintlévőség miatt a 2010. decemberi közgyűlés úgy döntött 3 havi lakbér és közüzemi tartozás esetén felbontja a bérleti szerződést. A LÉSZ Kft elsődleges célja nem a kilakoltatás, hanem olyan közös megoldások keresése, amellyel a tartozó ügyfelek ki tudják egyenlíteni adósságukat.

A fizetési hajlandóság érdekében a LÉSZ Kft többféle eszközt is bevezetett:

Létrehozott egy adósságkezelési csoportot, akik személyesen felkeresik az 50.000 forintos tartozást felhalmozó ügyfeleket, felmérik anyagi helyzetüket és közösen megállapodnak a fizetési ütemezésbe.

Újdonság, hogy az idei évben lehetőség lesz az adósság munkával való törlesztésére is. Együttműködési lehetőséget keresve a Kft már felvette a kapcsolatot az önkormányzati cégekkel.

A másik út a szociális háló igénybevétele. Az Önkormányzat Népjóléti Osztályán vagy a Családsegítő Szolgálatnál igényelhető az úgynevezett adósságkezelési szolgáltatás.

DZSu/N.G.

Tartalom megosztása: