keresés a weboldalon

Legyen célállomás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Legyen célállomás

2008 november 25 - kedd
Tizedik alkalommal szervezett az önkormányzat idegenforgalmi konferenciát. Az idei Turisztikai összefogás Zala megyében című rendezvény díszvendége Zalaegerszeg lengyel testvérvárosa, Krosno volt.

A konferenciát megnyitó dr. Gyimesi Endre polgármester úgy látja, bár mi vagyunk az ország egyik legzöldebb városa, mégsem szabad azt gondolni, hogy emiatt automatikusan jönnek hozzánk a turisták. A marketing, valamint a színvonalas szálláshelyek és programok legalább olyan fontosak. A szakembereknek is, és a város vezetőinek is az a célja, hogy Zalaegerszeg ne egy útkereszteződés legyen. Ne csak átutazó vendégek érkezzenek hozzánk egy-két napra, hanem direkt turisztikai célállomás legyen a város.

Az elmúlt években történt is e téren változás: az AquaCity és a termálfürdő évente már 200 ezer vendéget fogad. Nőtt a vendégéjszakák száma is, ami meghaladja az országos átlagot. 2002-től átlagosan 34-35 ezer fő jelentkezett be a szálláshelyekre, ehhez jön még a magánszállások vendégeinek létszáma. A legjobb esztendőben az itt eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta a 100 ezret.

A polgármester egy nemrégiben készült felmérés eredményei alapján elmondta: Zalaegerszegre főleg egyéni utazók jönnek, s elsősorban fiatalok, vagy fiatal házasok. Többségük érettségizett, vagy diplomás, 80 százalékuk dunántúli lakos, de egyre többen érkeznek Budapestről és Pest megyéből is.

A látogatók zöme a fürdőzés miatt jön a városba, ám ezt a programot összekötik túrázással is. A megkérdezettek a Falumúzeumot, az emberek kedvességét, a kirándulóhelyek szépségét és a tiszta, rendezett belvárost említették abszolút pozitívumként. Sokan viszont hiányolták, hogy nincs forgalommentes sétálóutca a városban.

A konferencia további részében szó volt a turizmus helyi irányításának új módszeréről, melyet Fábián Eszter, az ÖTM Turisztikai Szakállamtitkárság munkatársa mutatott be. Vázolva az ország turizmusában bekövetkezett szervezeti változásokat, így a TDM (desztinációs) rendszer kialakítását. Bemutatkozott továbbá Krosno delegációja. Bronislaw Baran alpolgármester fotókkal illusztrált előadásában beszélt a lengyel város értékeiről, nevezetességeiről és a turisztikai fejlesztés lehetőségeiről.

A szakmai napon előadás hangzott el a turizmus 21. századi eszközéről, az internetről is. Hiszen napjainkban egyre többen a világhálón intézik el a szálláshelyek és közlekedési eszközök jegyeinek foglalását. A különféle weboldalak, keresőrendszerek, virtuális térképek és útvonalkeresők segítségével pedig rengeteg információ kérhető le, sőt komplett útvonalakat is meg lehet tervezni.

A város dísztermében megrendezett tanácskozáson a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás tartott prezentációt „Szegek között – Göcsej örök” címmel. Tolvaj Márta önkormányzati képviselő pedig a tízéves jubileum alkalmából beszámolt Zalaegerszeg elmúlt évtizedbeli idegenforgalmi fejlesztéseiről. (Zala-Lap, P. P)

Tartalom megosztása: