keresés a weboldalon

Leleplezték Németh József emléktábláját

Zalaegerszeg címer
Hírek

Leleplezték Németh József emléktábláját

2023 december 16 - szombat
Felavatták Németh József, egykori igazgató emléktábláját a Göcseji Múzeumban. A megemlékezésen családtagjai, pályatársai és tisztelői vettek részt. Az irodalomtörténész és muzeológus életútját Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Kostyál László művészettörténész idézte fel.

Németh József hiánypótló helytörténeti kutatásokat végzett, számos kötet szerzője. Szakmai munkáját és a közösségért végzett tevékenységét 2000-ben díszpolgári címmel ismerték el.

A Göcseji Múzeum vezetését 1972-ben vette át. Későbbi utódjával, Vándor László régésszel egy felújítás előtt álló épületben kezdték el a munkát. A következő két évtizedben fokozatosan sikerült a lemaradást behozni.

Németh József következetes és tudatos építőmunkával fejlesztette a múzeumot. 1979-ben megnyitották a megyetörténeti állandó kiállítást, a nyolcvanas években pedig elindították közgyűjteményi napok soroztat, amely jelenleg is fórumot ad a helyi kutatók beszámolóinak.

Az egykori igazgató megteremtette az alapokat ahhoz, hogy a Göcseji Múzeum a 21. századra nemzetközileg is elismert kiállítóhellyé váljon. Az emlékét őrző domborművet Farkas Ferenc szobrászművész készítette.

Képgaléria


További hírek, aktualitások az Egerszegi Hírek oldalon olvashatók.

Tartalom megosztása: