keresés a weboldalon

Leletek a XVI. századból

Zalaegerszeg címer
Hírek

Leletek a XVI. századból

2006 június 29 - csütörtök
Az elmúlt héten megkezdődött a belvárosi közműrekonstrukció első üteme a zalaegerszegi Széchenyi téren. A kötelező régészeti feltárás során már az első napokban XVI. századbeli tárgyakat találtak a Göcseji Múzeum munkatársai. Dr. Vándor László igazgató szerint várható volt, hogy találnak leleteket, így volt ez az Ady mozi építésekor is: előkerültek már akkor a középkori város maradványai.

– A jelenlegi területen volt a város közepe, ezen a részen laktak a tekintélyesebb zalaegerszegi polgárok. Találtunk egy XVI. századi rétegsort, 1520-1570 közötti időszakból származó kályhacsempét, egy csavartnyakú üveget és pipát is, ez utóbbi azért érdekes, mert erre az időre esik a dohányzás kezdete.

Rábukkantunk egy nagyon szép bronz tárgyra is, ezt most a restaurátorok vizsgálják, később tudunk részleteket mondani róla. Vannak ezen kívül festett és díszített edénytöredékek, melyeket vizsgálunk. Érintetlen rétegre leltünk, ezért minden bizonnyal találunk még leleteket a következő napokban is – fogalmazott dr. Vándor László. (Zala-Lap Kft., V. Zs., P. K. E.)

Tartalom megosztása: